Annonser

Bo Victor – passionerad advokat i 55 år

”Var påläst och älska dina medmänniskor”

I ett rättssäkert samhälle sker förändringar med eftertänksamhet. Men i dag blir rättsfrågor ibland slagträn för politiker, med risk för ogenomtänkta beslut. Det säger advokat Bo Victor, 85, som efter 55 år i yrket har ett unikt perspektiv på samhällsutvecklingen och advokatrollen.

Bo Victor utstrålar pondus och förtroende när han tar emot i traditionell advokatkostym på första våningen i ett stenhus i centrala Östersund. Rösten är djup, tydlig och kraftfull. Om handslag kunnat ske hade det sannolikt varit fast. Nu blir det en coronanickning i stället och konstateranden att morgonspriten är insmord.

Ovanför portalen till husets entré mot Storgatan sitter en skylt sedan många år: F. Victors advokatbyrå. Det var mitt under brinnande världskrig år 1941 som Bo Victors far Frans grundade byrån. Bo Victor blev advokat 1966 men började på byrån redan under juridikstudierna och som biträdande jurist efter juris kandidatexamen i Uppsala och tingstjänstgöring.

– Men nu ska jag bara jobba 2021 ut. Sedan ska jag sluta. Det har jag i och för sig sagt de senaste tio åren …

Visst arbete på byrån hade Bo Victor redan som skolpojke.

– Jag fick springa ärenden och gå med post. Det fanns två syften med det, dels sparades brevporto, dels tyckte pappa att det var bra och lärorikt att jag fick besöka myndigheter och domstolar, berättar Bo Victor medan han guidar genom våningsplanet där byrån huserar.

Tredje generationen

Takhöjd, stengolv, hyllor fyllda med böcker och ett och annat svartvitt fotografi från svunna tider, konst, prång, kontorsrum med pappershögar och datorer; allt vittnar om både historia och aktiv nutid.

I det största kontorsrummet, ett hörnrum med ljusinsläpp från flera håll, tittar vi in och hälsar på Andreas Victor, Bo Victors son och tredje advokatgeneration på plats.

– Glöm inte att bjuda på kaffe sedan, uppmanar Andreas Victor sin far.

– Nejdå, jag har köpt kaffebröd också, svarar Bo Victor och greppar ett foto av sin egen far, Frans, som står i en bokhylla.

– Min pappa drev byrån till 1976. Nu har Andreas snart jobbat här i tre decennier, säger Bo Victor.

Över kaffe och lokala bakverk i ett konferensrum berättar Bo Victor om sin dotter Gunillas son Ossian, som studerar juridik och ofta ringer sin morfar samt skickar sina uppsatser. Han kan vara en kandidat för den fjärde generationen på byrån, antyder Bo Victor.

Att arbeta med familjen har bara fördelar, anser han.

– Det blir en väldigt enkel och smidig kommunikation mellan mig och Andreas eftersom vi känner varandra så väl. Men jag har sagt åt honom att dra i nödbromsen om han märker att jag kalkar till mig. Jag vill ju inte avsluta ett långt advokatliv med att göra bort mig.

Diversehandel

Hittills har detta inte skett. Bo Victor säger att det är det han är mest stolt över: drygt 55 år som advokat utan att begå några all­varliga misstag. Han beskriver fenomenet advokatbyrå i mindre stad som en diversehandel. I dag sysslar han mest med boutredningar och brottmål. Advokater över 70 år får ju inte längre klienter sig tilldelade men Bo Victor har ändå många mål, just nu ett tiotal.

– Jag har bland annat många äldre kriminella som jag företrätt förut och som vill ha mig igen.

Bo Victor erkänner att en dag i domstolen tar på krafterna, nu något mer än i yngre dagar.

– Men det jag är mest trött på är egentligen alla kommentarer: ”Men hej, jobbar du fortfarande? Varför det?”

Han har svaret på den frågan men först vill Bo visa delar av den stad han varit trogen hela livet.

En bister vind, isfläckar och sandinbakade frusna snörester kantar vår stadspromenad. Men det finns halkfria passager.

– Jag har lärt mig hur jag ska gå här för att undvika att halka, säger Bo Victor och pekar rakt fram.

– Där vid Storgatans slut ser du tingsrätten, det är inte många minuters promenad för mig. Det är fördelen med en liten stad, nära till allt. Jag upplever också ett kollegialt förhållande till domare och åklagare. I storstäder råder ett hårdare klimat, det har jag känt när jag processat vid några tillfällen i Stockholm och Göteborg. 

”Köper röster”

Det är mer än ett halvt sekel sedan som Bo Victor för första gången som advokat styrde sina steg till en domstolsförhandling. Det för oss in på ett samtal om rättsväsendet förr och nu. Bo Victor anser att det i dag finns politiker som ”köper röster” genom att föreslå olika rättspolitiska åtgärder.

– Ofta är detta utlöst av någon specifik händelse. I asyl- och migrationsdebatten kommer till exempel idéer om att använda strafflagstiftningen för att lösa problem.

Under sina första decennier som advokat såg Bo Victor ett rättsväsende som mer levde sitt eget liv, styrt av kunniga jurister och inte så påverkat av politiker.

– Jag säger inte att till exempel 1960 års rättssamhälle var bättre på något sätt, det var ett system anpassat efter sin tid. Men skillnaden, jämfört med i dag, är att politikerna då inte använde rättspolitiken som slagträ i debatten. Nu bjuder de ibland över varandra när det gäller straffskärpningar och andra förslag. Jag ser det som ren opportunism.

Bo Victor betonar vikten av att lagstiftningsförslag och andra förändringar måste ske på ett genomtänkt och eftertänksamt vis. 

Skickliga åklagare

En annan stor förändring, fast till det bättre, som Bo Victor sett under sina många aktiva år, handlar om yrkesskickligheten hos åklagarna.

– Den har ökat markant, åklagare är generellt sett väldigt välutbildade och skickliga i dag. På 1960-talet var det inte ovanligt att talan i domstol fördes av en landsfiskal, som hade en kort juridisk skolning och fungerade som både polischef och åklagare.

Skickliga åklagare innebär ett hårdare motstånd för advokater. Men det gör processerna mer rättssäkra och sina motståndare bör man högakta, enligt Bo Victors sätt att se.

Han anser att det svenska rättsväsendet fungerar bra, även nu under pandemin.

– Men videorättegångar blir förstås inte lika bra som i verkligheten. Man får inte samma känsla för sanning och osanning och det är svårt att bilda sig en uppfattning om personen. Jag hoppas att domstolarna efter pandemin återgår till det normala och inte av kostnadsskäl gör videorättegångar till standard.

Efter fotograferingspauser längs vägen skådar vi nu Frösön från Stortorget, där några barn leker på ett stort snöberg. Så norrlänning han är påpekar Bo Victor att det börjar kännas lite kallt. Dessutom är det dags för lunch.

– Jag är en generös natur och beklagar verkligen att jag inte kan bjuda på lunch. Men det går ju inte under rådande pandemirestriktioner.

Allmänhetens tjänare

När vi ses igen efter lunch sitter Bo Victor bakom sitt skrivbord på sitt arbetsrum. Han har tagit hissen ner från översta våningen, där han bor i en våning tillsammans med sin hustru Linnea, 80. En klient är inbokad senare på eftermiddagen men tid finns att prata mer om hans långa advokatliv.

– Jag är tacksam för att jag har ett rum kvar på byrån och fortfarande kan utöva mitt yrke som allmänhetens tjänare.

Han berättar att han under sina första fem yrkesaktiva decennier inte tog ut en enda sjukdag. Men för två år sedan drabbades han av tungrotscancer, genomgick strålbehandling, efterbehandling i ett halvår och friskförklarades sedan. Bo Victor säger att han kom ut ur krisen med en förhöjd livskänsla.

Allmänhetens tjänare. Det är så han uppfattar advokatrollen. Vi kommer in på ämnet genom dagens debatt om så kallade gangster­advokater.

– Det är sällan jag blir riktigt upprörd. Men bara misstanken att det finns advokater som begår brott för pengar … Vad jag förstår är inget helt avgjort ännu i de misstänkta fallen. Utredningar pågår. Men generellt kan jag säga att advokat är ett internationellt yrke och överallt är vår uppgift att medverka till rättssäkra samhällssystem.

Samfundet öppnar dörrar

Bo Victor har sett många olika rättssystem under sina resor tillsammans med hustrun Linnea. Även om de har varit hemstaden trogen som bo- och arbetsort så har det oftast blivit långa vistelser utomlands varje år. Och ofta har Bo Victor passat på att besöka lokala domstolar och fängelser. Han har bland annat upplevt New Delhis gulddekorerade högsta domstol med rättegångsbetjänter i 1700-talskläder samt gatuadvokater vid trottoarpulpeter i Myanmar. Han har även sett domstolar med kulsprutebeväpnade vakter.

– Rättssystemet avspeglar samhällets situation och resorna har gett mig många intressanta perspektiv.

Bo Victor säger att det är hans olika funktioner inom Advokatsamfundet genom åren som öppnat dörrarna. Han har bland annat varit ordförande i samfundets rättssäkerhetsråd. I de fall då dörrarna inte öppnats till domstolar i ett besökt land säger det också något väsentligt om landet i fråga, menar Bo Victor.

Han anser att samfundet fyller en stor funktion för alla utövare av advokatyrket.

– Det är inget lätt jobb. Ibland går man på blomsterängar, ibland på minfält. Då är det viktigt att vara en del i ett sammanhang. Ensam är inte stark och mitt engagemang i samfundet har helt enkelt handlat om att få vara med och skapa en gemensam kraft.

Bo Victor tycker att samfundet har en god förmåga att hålla ihop en starkt diversifierad samling av advokater samt att samfundets fortbildningsinsatser inom olika grenar utvecklats till det bättre år från år, vad gäller både kvantitet och kvalitet.

Empatisk förmåga

På alla sina resor har han haft nytta av att kunna kommunicera obehindrat på engelska, tyska och franska och hyfsat även på spanska. Språkintresse har han alltid haft. Under både gymnasie- och universitetsåren, arbetade han som journalist på lokaltidningar.

– Det har jag haft stor nytta av i advokatrollen. De två yrkena liknar faktiskt varandra på vissa sätt. Hur man intervjuar, kan lära sig förstå en personlighet, samla fakta noggrant och presentera ett resultat.

Bo Victor tror att hans styrkor som advokat är empatisk förmåga och genuint människointresse.

– Människor som kommer till mig för hjälp känner att jag blir djupt engagerad i deras problem och inte bara är ute efter att kunna skriva ut en räkning. Talar vi om brottmål, så handlar det om empati även då, inte för själva brottet men för den misstänkte brottslingen, som ofta har en trasig bakgrund och rätt till bästa möjliga försvar. 

Så var det då svaret på frågan, varför arbeta 20 år efter normal pensionsålder?

– Det här är Jämtland. Vad ska man göra om man är frisk och varken jagar, fiskar eller åker skidor? Jag skulle ju kunna sitta inne och läsa fler böcker. Men då är det mer spännande att arbeta som advokat i verkligheten. Det är ett privilegium.

Bo Victors passion för sitt yrke går inte att ta miste på.

– När jag går till domstolen för en förhandling brukar jag tänka: Ett: det kommer inte att bli som jag tror, två: det blir en föreställning som är intressantare än något jag skulle kunna se på teatern. Och jag behöver inte ens betala för biljetten.

Har du något råd till unga advokater?

– Var påläst. Älska dina medmänniskor. 

Personligt: Bo Victor

Familj: Hustru Linnea, psykolog, sonen Andreas, advokat, sonen Hans, affärsjurist, och dottern Gunilla, läkare. Sju barnbarn.

Favoritplatser: Paris och ­Östersund.

Förebild: Författaren och nobelpristagaren Mario Vargas Llosa. För att han skriver så bra, såväl om nutidspolitik som historia, ibland även skabröst.

Språk: Engelska, tyska och franska. Spanska till vardags.

Favoritapp: Ingen, gillar inte appar.

Kör: Audi.

Fritid: Konst, litteratur och film.

CV

  • Juris kandidat, Uppsala universitet 1959.
  • Studier vid universitet i USA och Frankrike.
  • Jämtlands östra domsagas häradsrätt 1960–1962.
  • F. Victors Advokatbyrå 1962– 
  • Inträde i Advokatsamfundet 1966.
  • Uppdrag: Sekreterare i Norra avdelningen av Sveriges advokatsamfund. Ordförande i Sveriges advokatsamfunds rättssäkerhetsråd. Medlem i Riksidrottsnämnden. Ledamot i Statens konstråd. Ledamot och expert i offentliga utredningar i familjerätt och ­skadeståndsrätt.
  • Övrigt: Ordförande respektive vice ordförande i kommittéerna för Östersunds OS-ansökningar 1998 och 2002. Styrelseposter i både det svenska och det europeiska tennisförbundet. Styrelseordförande i flera stora företag i Jämtland.

F. Victors Advokatbyrå

  • 80-årsjubilerar i år och är en av landets äldsta advokatbyråer. 
  • Grundades år 1941 i Östersund av advokat Frans Victor.
  • Erbjuder advokattjänster inom konkurs- och obeståndsjuridik, fastighetsrätt, ekonomisk familjerätt, företagsöverlåtelse, brottmål, familjerätt, allmän affärsjuridik, asyl- och migrationsrätt samt skadeståndsrätt.
  • Förutom far och son, advokaterna Bo och Andreas Victor, tjänstgör även advokaterna Torbjörn Pettersson och Mico Carlemår vid byrån.