Unikt samarbete
Projekt ska vända den negativa kurvan
Nr 8 2023 Årgång 89Alla goda krafter behöver gå samman för att bryta nyrekryteringen av barn och unga till de kriminella gängen. I det nystartade projektet Rätt kurva ska barn i riskzonen för att hamna i kriminalitet och deras familjer få individuellt stöd. Målet är att byta utanförskap och hopplöshet.
Programmet Rätt kurva är utvecklat i tyska Nordrhein-Westfalen, där polis och socialtjänst länge samverkat kring barn som löper risk att hamna i kriminella gäng. I Sverige kommer initiativet ursprungligen från Polismyndigheten, och föreningen Beredskapslyftet är med och samordnar näringslivet och civilsamhället.
– Hela samhället behöver engagera sig i detta. Får man med arbetsgivare så kan det göra stor skillnad. Civilsamhället gör ju redan otroligt mycket, men där kan det behövas samordning med myndigheterna och näringslivet, säger Malin Crona, projektledare på Beredskapslyftet.
Varken hon eller Fredrik Hillelson, en av Beredskapslyftets grundare, kände någon tvekan när de fick höra om arbetssättet.
– Pandemin lärde oss att ibland måste vi som samhälle gå ihop med förenade krafter. Det här är ett exempel på det. När tre barn om dagen går in i gängkriminalitet är det bara att konstatera att vi som samhälle har misslyckats, säger Fredrik Hillelson.
Att Polisen och kommunernas socialtjänst samarbetar nära och konkret är i sig unikt. Men i Rätt kurva ska myndigheterna dessutom knytas ihop med företag och föreningsliv. Här spelar förstås Beredskapslyftets omfattande nätverk i näringslivet stor roll.
Exakt hur samarbetet ska se ut är inte bestämt på förhand. Just denna öppenhet är en viktig del av projektidén, påpekar Fredrik Hillelson.
– I och med att vi inte är fast i ett systemtänk så har vi litegrann möjligheten att skräddarsy olika lösningar för olika familjer utifrån deras behov. Många organisationer har ett visst arbetssätt klart. Vi är fria i hur vi kan jobba, säger han.
Tanken är alltså att varje barn och hans eller hennes familj ska få individuellt stöd i projektet. Det kan handla om mentorskap eller fotbollsträning för barnet, men också om hjälp till hela familjen.
– Vi ska ju hjälpa socialtjänsten att möta behoven, säger Malin Crona och fortsätter:
– Näringslivets roll blir större än bara finansiering, men den får växa fram i takt med att vi förstår behoven.
Vill knyta till sig advokater
Arbetet med Rätt kurva har just dragit igång. Redan har flera stora företag gått in i samarbetet och utlovat ekonomiskt stöd. Men Fredrik Hillelson och Malin Crona vill också gärna knyta till sig advokater och advokatbyråer för projektet.
– Alla Sveriges 7 000 advokater är jätteintressanta för oss, säger Fredrik Hillelson.
Samarbetet kan dels röra finansieringen, dels också det operativa arbetet, som att en familj behöver juridiskt stöd på ett visst område. Men också om att erbjuda mentorskap, arbetsplatsbesök och praktikplatser, förklarar Malin Crona.
Advokater som vill delta i arbetet med Rätt kurva är välkomna att kontakta Fredrik Hillelson, fredrik.hillelson@novare.se, 073-520 00 62, eller Malin Crona, malin.crona@beredskapslyftet.se, 072-308 72 94.
Ulrika Öster
Tom Knutson
Om Rätt kurva
Rätt Kurva är ett långsiktigt brottförebyggande program där Polismyndigheten och socialtjänsten, med stöd av näringsliv och civilsamhälle, kan prova nya arbetsmetoder. Målet är att minska nyrekryteringen av barn mellan 8 och 15 år till de kriminella gängen, och syftet är att öppna dörrar som leder bort från kriminalitet. I förlängningen syftar satsningen också till att skapa större trygghet i utsatta områden och i samhället i stort.
Satsningen bygger på erfarenheter från delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland. I Sverige har Polismyndigheten genom nationella operativa avdelningen, Noa, tagit initiativet att implementera och vidareutveckla metoden i nordöstra Göteborg, Linköping och Södertälje. Rätt kurva bygger på att Polismyndigheten samverkar tätt med socialtjänsten, och att de tillsammans identifierar barn som visar starka tecken på att befinna sig i riskzonen för grov kriminalitet.
Arbetet ska under tre år rikta in sig på ett hundra barn och deras familjer. Organisationen Beredskapslyftet står för samordningen mellan myndigheter, näringsliv och civilsamhälle. Beredskapslyftet finansierar också aktiviteterna inom projektet, och hjälper till att förmedla kontakter för de olika insatser som barnen och familjerna kan behöva.
Om Beredskapslyftet
Beredskapslyftet startades under pandemin av rekryteringsföretaget Novare tillsammans med Wallenbergstiftelserna och Sophiahemmet Högskola. Beredskapslyftet är en ideell förening med syftet att mobilisera resurser från näringslivet i syfte att stötta samhället vid kriser och större händelser.
Beredskapslyftet har tidigare bland annat hjälpt till med utbildning av personer som kunde förstärka inom vård, omsorg och skola under coronapandemin. Organisationen har också på olika sätt hjälpt ukrainska flyktingar att kunna etablera sig i Sverige och komma i arbete.