Anne Ramberg kritiserade Bildt i övervakningsskandalen
Nr 9 2013 Årgång 79Advokatsamfundet generalsekreterare Anne Ramberg kritiserar i Svenska Dagbladet Carl Bildt för att han avfärdar uppgifter i brittisk press om Sveriges aktiva del i övervakningsskandalen.
Bildt avfärdar på mikrobloggen Twitter uppgifterna från avslöjaren Edward Snowden i The Guardian om att Sverige skulle vara ett av de viktigaste samarbetsländerna för brittisk nätövervakning, och att Sverige håller tyst om detta, skrev SvD den 2 november.
Bildt twittrade den 1 november: ”Föga sensationer i detta, om än felaktig beskrivning av process för godkännande av inriktning av inhämtning i FRA-lagen” och ”Vår verksamhet sker med svensk utgångspunkt, i vårt intresse och efter svensk lag. Men självfallet finns samarbete”.
Utrikesministern har sedan dess fått mängder av motkommentarer på Twitter, bland annat från Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.
– Det handlar om grundläggande rättsstatliga principer. Det handlar om massövervakning av medborgare och avlyssning av regeringschefer i fredligt sinnade länder. Då finns anledning för den svenska regeringen att ha en hållning i frågan. Men statsministern säger ingenting och Carl Bildt säger bara ungefär att så gör alla och att det därför inte finns någon anledning att bli upprörd över det, säger Anne Ramberg till SvD.
Hon framhåller att massövervakning strider mot svensk lag och Europakonventionen. Anne Ramberg menar att kärnfrågan handlar om FRA:s befogenheter och möjlighet att utveckla sina metoder för att bli allt effektivare inom signalspaning.
– Den har man väldigt lite kontroll över. Det framgår av lagstiftningen att vi gett FRA relativt fria händer till sin metodutveckling när det gäller analys av metadata. Försvarsunderättelsedomstolen som ska lämna tillstånd är hemlig och det finns ingen insyn, säger Anne Ramberg.