Arbetsrättsjurister möttes i Stockholm
Nr 5 2007 Årgång 73– Ur ett advokatperspektiv växer arbetsrätten hela tiden i betydelse, säger Anders Elmér, advokat som har sysslat med arbetsrättsfrågor sedan 1980-talet.
Han har sett den snabba utvecklingen och var med och startade ett embryo till EELA 1997. Idag har organisationen 925 medlemmar, som kommer från alla EU-länderna. Varje år hålls en konferens.
– På mötet har vi beslutat att också välkomna arbetsrättsjurister som kommer från andra europeiska länder än EU-länderna, säger Anders Elmér.
Tillsammans med kollegan Lars Hartzell, båda från Elmzell advokatbyrå, berättar han om nyttan av att ha ett brett kontaktnät i en internationell organisation.
– Vi kan i stort sett hjälpa alla svenska företag i hela världen inom 24 timmar, säger Anders Elmér.
– Framför allt när företagen nyetablerar sig behöver de ofta juridisk hjälp, säger Lars Hartzell.
Och det är genom kontakter på advokatbyråer i andra länder som man kan hjälpa företagen rätt i arbetsrättslagarna runt om i världen.
Världen har närmat sig Sverige
Sedan skiljer sig traditionerna åt mellan olika länder. I Sverige är vi vana vid ett system med kollektivavtal och förhandlingar. Därför har arbetsrättsjuristerna ofta varit anställda hos arbetsmarknadens parter. Andra länder har en annan historia. I exempelvis Frankrike och Spanien finns det advokatbyråer med hundratals anställda jurister som bara sysslar med arbetsrätt.
– Och de amerikanska företagen anlitar i stort sett alltid specialiserade advokatbyråer när det gäller arbetsrätt.
Världen har kommit närmare Sverige, och det märks också på behovet av advokater som sysslar med arbetsrätt. I början på 1980-talet fanns det tre till fyra advokater i Sverige som var inriktade på arbetsrätt. Idag finns det säkert uppemot 50 stycken.
– Vi som är en nischbyrå ser hur man i allt större utsträckning vänder sig till oss, säger Anders Elmér.
320 arbetsrättsjurister från 18 europeiska länder har kommit till Stockholm för att lyssna på föredrag, diskutera och knyta kontakter.
I spegelsalen på Grand Hotel håller Sjoerd Feenstra, biträdande enhetschefen för arbetsrättsfrågor på EU-kommissionen, inledningsanförandet om EUs grönbok om arbetsrättsfrågor.
– Eftersom vi befinner oss bara några mil från Vaxholm, måste jag säga att för den svenska modellen kan avgörandet i EG-domstolen av Lavalfallet få större betydelse än vad Grönboken har.
– Syftet med Grönboken är att man ska hitta ett system för att tackla relationen mellan den gamla typen av kontrakt på arbetsmarknaden och framtidens behov av ökad flexibilitet. Hur vi ska nå vad som brukar kallas flexisecurity, säger Sjoerd Feenstra.
Visstidsanställningar, deltidsarbete, behovsanställning, nolltidskontrakt, anställningsavtal för arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag, frilansarbete har blivit allt vanligare inslag på arbetsmarkanden i EU.
Andelen arbetstagare med så kallade atypiska anställningsförhållanden och egenföretagare har ökat från drygt 36 procent 2001 till nära 40 procent av arbetskraften i EU 2005. Andelen deltidsanställda har ökat från 13 procent av den totala sysselsättningen till 18 procent under de senaste 15 åren. Inom EU fanns 2005 över 31 miljoner egenföretagare och de utgjorde 15 procent av den totala arbetskraften.
– Antalet personer som arbetar utan fast anställning ökar hela tiden. Med förslagen i Grönboken hoppas vi få både lagstiftning och kollektivavtal, såväl på europeisk nivå som på nationell nivå, att fungera bättre i den nya arbetsmarknaden, säger Sjoerd Feenstra.
Började planera 2004
Anders Elmér lyssnar och vet att den nya världen ökar behovet av kontakter över gränserna. Därför är jobbet med EELA:s tionde kongress värt insatsen. Han började planera och boka lokaler för tre år sedan och det har varit mycket arbete.
Men en hel del får han tillbaka genom alla som kommer fram och hälsar, tackar för arrangemanget och lyssnar intresserat.
Konferenserna blir viktigare för att också arbetsrätten blir mindre och mindre nationell.
– Ambitionen måste vara att man harmoniserar mer och mer i Europa när det gäller arbetsrättslagstiftningen, säger Anders Elmér.
– Och för oss arbetsrättsjurister innebär en sådan utveckling mer arbetsuppgifter, säger Lars Harzell.
Fakta/EELA
EELA:s årliga konferens hölls för första gången i Stockholm inför cirka 320 deltagare. EELA står för European Employment Lawyers Association och består av advokater från EU med arbetsrätt som specialitet. EELA bildades för tio år sedan på initiativ av EU. Varje medlemsland utser en ledamot i EELA:s styrelse. Den svenska styrelseledamoten är ända från starten advokaten Anders Elmér, som tillsammans med advokaten Lars Hartzell är grundare och delägare i Elmzell Advokatbyrå. Konferensen arrangeras formellt av EELA, men de praktiska arrangemangen och värdskapet står Elmzell Advokatbyrå för.