Annonser

Valet 2006: Bodström välkomnar sitt nya liv utan ministeroket

Thomas Bodström välkomnar sitt nya liv som oppositionspolitiker. Tid för att vara mer frispråkig och få mer tid för familjen. Ännu är det inte dags att terinträda i advokatyrket. Men den dagen kommer lovar den tidigare justitieminstern Thomas Bodström.

Thomas Bodström, nyvald ordförande i justitieutskottet, säger att han visserligen beklagar valförlusten, men för honom personligen var den inte helt ovälkommen. Han har passat på att ta det lugnt för första gången på flera år och har fått tid för familj och vänner.
– Jag slipper att gå upp varje morgon och se på textteve för att se vad som  gått på tok. Personligen har jag inget emot att få vara i opposition och vara lite mer frispråkig, säger han.
Bodström tycker att sex år som minister är på gränsen till hur många år i rad man kan vara det.
– För även om man inte arbetar hela tiden som minister så är man är man i tjänst dygnet runt. Det är som att lyfta av sig ett ok. Även om jag vill understryka att det har varit väldigt roligt, säger han och tilllägger:
– Jag är den första socialdemokratiska justitieministern sedan Lennart Geijer som inte tvingats avgå i förtid. Det är också en stor lättnad att ha klarat de här sex åren.
När Thomas Bodström tillträdde som justitieminister stormade det rejält då det framkom att han rökt hasch. Även senare har han haft det tufft flera gånger.

När du ser tillbaka. Har det varit värt det?
– Absolut! Jag har fått möjligheter att genomföra tvåhundra nya lagar som jag anser har varit väldigt viktiga. Det är ett enormt privilegium att få den möjligheten.
Under sina år som minister har han återkommande haft tuffa debatter med Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, framför allt i frågor som rör tvångsmedel och skyddet av den person
liga integriteten.
– Det har varit spännande att debattera med Anne Ramberg. Hon är en vän till mig men vi har alltid skiljt på sak och person. Den debatt som vi har haft om tvångsmedel och personlig integritet är mycket viktig.

Vad är det bästa du har åstadkommit?
– Att vi lyckades nå en överenskommelse om människohandel i hela Europa. I Sverige var det att vi lyfte fram brottsofferfrågorna och lyckades få sexualbrottslagen i hamn efter alla problem.

Vad är du minst nöjd med?
– Det tog för lång tid innan vi kom med ett konkret förslag när det gäller ekonomisk brottslighet.

Hur ser du på diskussionen om tvångsmedel som avgående minister?
– Sverige behöver samma tvångsmedel som andra länder har, inte mer eller mindre för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Jag tror att det arbete som vi lade ner gör att det kommer att genomföras nya lagar om tvångsmedel, även om den nya regeringen är djupt splittrad i frågan. Annars får vi göra det när vi kommer tillbaka!

Vad händer med din advokatkarriär, ska du ansöka om återinträde?
– Den får vänta lite. Jag tror att det skulle vara svårt att gå tillbaka direkt när man har varit chef över åklagare och domstolar. Men jag är säker på att jag kommer att bli advokat i framtiden. Jag ser fram emot att i rättssalen, när motpartsombudet hänvisar till förarbetena, vid något tillfälle få säga att: ”Det där tror jag inte lagstiftaren har menat.” Den situationen måste få komma någon gång.

Har du något gott råd till din efterträdare?
– Hon kan ju börja med att läsa juristlinjen. Hon behöver inte gå hela linjen, men hon behöver nog läsa lite juridik. Jag tyckte att det var svårt även som jurist och med tio års erfarenhet som advokat, eftersom det krävs så mycket fackkunskap. Även om jag tycker att Beatrice Ask är duktig, trevlig och att hon var en bra skolminister, så tror jag att det är svårt att vara justitieminister utan att vara jurist.

Hur reagerade du på valnatten när du insåg hur det skulle gå?
– Jag beklagar att vi har en moderatstyrd regering och eftersom jag är en dålig förlorare så var det trist. Det var faktiskt värre än när AIK åkte ur Allsvenskan 2004.

Tom Knutson