Fokus

Trovärdighet – ett svårfångat och livsviktigt begrepp inom migrationsrätten

Varje år kommer tiotusentals människor till Sverige för att söka asyl. De kan berätta hemska historier för att motivera sitt behov av skydd. Ofta är just de asylsökandes egna berättelser de enda uppgifter som finns. I brist på skriftliga bevis kommer mycket av bedömningen att hänga på en sak: hur trovärdiga är de uppgifter som den asylsökande lägger fram?

Men hur bedömer man trovärdighet utan att fastna i egna värderingar och erfarenheter? Advokaten har talat med advokater, forskare och andra insatta som alla kan peka på stora svårigheter och problem i de livsavgörande trovärdighetsbedömningarna – men också på ett stort utvecklingsarbete som pågår inom området.

Ladda ner tidningen

Annons

PS. Chefredaktören har ordet

”En inställd spelning är också en spelning”

Så var det i december. Vi hade sedan länge planerat in en gästkrönika av Sveriges nye justitieminister, Morgan Johansson. Men i samband med att vi närmade oss tryckningen så närmade sig Sverige raskt en regeringskris. Och samma dag som tidningen trycktes meddelade statsminister Stefan Löfven att han avsåg att utlysa ett extra val. I denna situation blev det av helt förståeliga skäl inte någon gästkrönika. Så det blev ett nummer av tidskriften utan gästkrönika. För första gången sedan den infördes. Men som artisten och författaren Ulf Lundell lär ha sagt så är en inställd spelning en spelning det också.

2014 blev alltså ett mycket händelserikt och dramatiskt år. Och 2015 lär nog bli spännande likaså både nationellt och internationellt. Sverige står inför flera utmaningar som vi lär få anledning att skriva om i tidskriften.