Taxa i förordnandemål
Fungerar bra enligt Domstolsverket
Nr 3 2025 Årgång 91Taxereformen i förordnandemål har gett önskade effekter och tillämpningen av de nya reglerna har fungerat väl, enligt Domstolsverkets utvärdering. På ett område behövs dock förtydliganden, nämligen hur förhörstiden ska definieras.

Domstolsverket redovisade i slutet av februari sin utvärdering av taxan i så kallade förordnandemål, som infördes 2023. Enligt Domstolsverket har taxereformen i huvudsak blivit lyckad.
Utvärderingen visar att den genomsnittliga ersättningen i förordnandemål sjunkit sedan taxan infördes. Nedgången kan ha flera olika orsaker, konstaterar Domstolsverket, som samtidigt anser att taxan rimligen får antas ha haft en viss kostnadsdämpande effekt. Taxan beskrivs som enkel att tillämpa, och införandet anses ha underlättat hanteringen av ersättningsanspråken.
Advokatsamfundet har framfört att förordnandetaxan fungerar acceptabelt, men att det fortfarande finns behov av justeringar.
Ett område, där samtliga aktörer i rättsprocessen pekat på problem, är definitionen av förhörstid. Här går tillämpningen isär. Detta skapar problem för försvarare och målsägandebiträden, eftersom taxan baseras just på förhörstiden. Domstolsverket konstaterar att det är viktigt att det finns en enhetlig definition och en enhetlig tillämpning av när ett förhör börjar och slutar. ”Domstolsverket tar därför gärna emot förslag till reviderad lydelse och kommer också att följa rättsutvecklingen i detta avseende”, skriver man i utvärderingen.
Taxan i förordnandemål infördes i juni 2023, trots hård kritik från Advokatsamfundet. Samfundet pekade bland annat på att förhörstiden är en dålig måttstock när skälig ersättning för försvarare och målsägandebiträden ska bestämmas. Många gånger saknas det nämligen ett samband mellan förhörstid och det arbete som krävts för att tillvarata klientens intressen enligt de advokatetiska reglerna.
Förordnandemål är mål där det förordnats rättsliga biträden, men sedan aldrig väcks åtal. Enligt de nya reglerna får försvarare och målsägandebiträden i sådana mål numera ersättning enligt en taxa, i stället för, som tidigare, enligt kostnadsräkning. Taxan är baserad på längden på de förhör som har hållits.
Hur tycker du att taxan fungerat hittills?
– Taxan fungerar i huvudsak väl i enklare mål. Vid frihetsberövade ärenden, ungdomsmål och ärenden som gäller relationsvåld har dock förordnandetaxan blivit en rejäl förlustaffär eftersom förhörstiden i den typen av mål inte på något sätt står i relation till det arbete som faktiskt utförts. Vissa klientsamtal, samtal med vårdnadshavare eller oroliga anhöriga förväntas advokaten nu göra helt utan ersättning.
Advokat Sanna Älgekrans
– Jag har sällan personligen några mål där brottmålstaxan tillämpas. Våra anställda vittnar dock om att den har lett till mycket arbete som juristen inte får betalt för. Det gäller framför allt kontakter med klienterna. Det är självklart så att den som misstänks för ett brott vill ha kontakt med sin advokat både före och efter själva förhöret. Vissa klienter är mer kontaktsökande än andra. Dessa kontakter ryms inte inom ramen för taxan.
– Det gäller också att juristen påtalar för polisens utredare att förhöret inte kan avslutas redan före uppläsningen av förhöret utan först efteråt. Ofta tar uppläsningen lång tid, särskilt om det ska göras med en tolk, och en hel del utredare är av uppfattningen att förhöret är slut redan före uppläsning.
Advokat Fredric Wikman