Månadens advokat: Leonardo Merino
Advokatrollen kräver ”grit”
Nr 2 2025 Årgång 91Under vinjetten Månadens advokat intervjuar vi en advokat som på något sätt är aktuell. Månadens advokat är inte en utmärkelse eller hedersbetygelse.
Leonardo Merino är verksam vid Merino Advokatbyrå, en byrå inriktad på obeståndsrätt. Han är också mycket engagerad i frågor om ledarskap på advokatbyrån.

Antalet konkurser är just nu mycket stort. Hur märker ni detta på er byrå?
– Inflödet av konkursärenden ökar och vi noterar även en ökning av förfrågningar från klienter som behöver rådgivning om hur man ska förhålla sig till avtals- och motparter som befinner sig i en ekonomiskt ansträngd situation. Därutöver ökar förfrågningar till oss från bolag som, i motsats till de ”sjuka” företagen, har torrt krut och vill investera i denna nya makromiljö, inte minst på grund av att priset och värderingar på bolag har gått ner jämfört med bara några år sedan.
Din byrå och du själv är nischade mot just obeståndsrätt. Varför har ni valt just den inriktningen?
– En hög grad av specialisering av ärenden vi arbetar med gör att vi blir skickligare och mer erfarna på det vi gör, vilket leder till att vi kan ta oss an mer komplicerade och svårhanterliga uppdrag med mindre risk än om vi inte hade varit specialiserade. Det medför större affärsnytta och utväxling för de aktörer vi har att tillgodose i våra uppdrag. Därutöver får vi en tydligare kommunikation och positionering på den marknad där behovet av våra tjänster finns. Man ska även komma ihåg att arbete med konkursförvaltning innebär krav på en bred affärsjuridisk och ekonomisk kompetens, vilket gör oss till generalister utan att vara allmänpraktiserande.
Det har i flera år talats en hel del om oseriösa aktörer inom obeståndsrätten. Är detta något ni sett?
– Det är viktigt att det finns en sund konkurrens mellan aktörer som biträder och hjälper företag i ekonomiska svårigheter. Problemet är att vi återkommande sett att oseriösa aktörer som inte är advokater med offensiva marknadsföringsåtgärder lurar och utnyttjar utsatta företagares trångmål för att erbjuda lösningar som mer ser till deras egna arvoden och inte till företagets bästa. Det har inneburit överfakturering utan motsvarande nytta, rådgivning som syftar till att på ett otillbörligt sätt utnyttja skattemedel samt biträde med undandragandetransaktioner före konkurs till nackdel för borgenärerna i bolaget. Detta leder ofta till att de sätter företagen i en värre situation än tidigare.
Du är också engagerad i frågor om ledarskap och arbetsmiljö på advokatbyråerna. Vilka förändringar skulle du vilja se inom detta område?
– Hur många ord har jag till mitt förfogande? Vi advokater måste vara uppriktiga nog att förmedla en korrekt bild av vad det innebär att vara advokat, så att de yngre som är beredda att axla det ansvar och plikter som de advokatetiska plikterna innebär faktiskt får en möjlighet att svara mot dessa. Det kräver personer med ”grit”, strävsamhet, tillgänglighet, disciplin, tålamod, uppoffringar och ödmjukhet att inse att det tar tid och engagemang att bli skicklig som advokat, men att det är värt det på grund av den nytta för klienter, samhället, rättsstaten, tredje man som man tillgodoser. En ärlig kommunikation ökar chanserna att inspirera individer som ser advokatyrket som något meningsfullt, samtidigt som de individer som inte är beredda att axla det ansvar som advokatyrket innebär i ett tidigt skede har möjlighet att välja bort det. Även de nya generationerna får anpassa sig till advokatyrkets kärnvärden och inte tvärtom – det vore farligt att kompromissa med kärnvärdena i en iver att locka till sig talanger. Det kräver att man som advokat måste ta svåra samtal med sina medarbetare men ett fegt och undfallande ledarskap kan snarare göra stor skada. l