Organiserad brottslighet
Ny fragmentiserad brottslighet skapar problem
Nr 3 2021 Årgång 87Många olika typer av insatser behövs för att bekämpa den nya gängkriminaliteten. Det framkom när bland andra forskare, poliser och åklagare samlades till konferens om den organiserade brottsligheten. Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander påminde dock alla deltagare om vikten av att också slå vakt om rättssäkerheten.
Det var en delvis mörk bild av dagens organiserade brottslighet som målades upp när Norstedts Juridik inbjöd till en digital heldagskonferens om den organiserade brottsligheten den 25 mars.
Utredaren Johanna Skinnari och enhetschefen Daniel Vesterhav från Brottförebyggande rådet, Brå, inledde dagen med en presentation av dagens organiserade brottslighet, som beskrevs som mångfacetterad. På senare år har det uppstått nya brottsliga grupperingar som, till skillnad från exempelvis de kriminella motorcykelgängen, är löst sammansatta och mer våldsamma än tidigare gäng.
Bilden fick stöd av sociologen Amir Rostami som samtalade med Daniel Vesterhav och moderatorn Willy Silberstein. Rostami beskrev en mer omfattande, fragmentiserad och våldsam brottslighet som växer fram. Till skillnad från äldre grupper saknar de nya förortsbaserade gängen interna normer och reglering, vilket leder till att det blir ”lite vilda västern” som Amir Rostami uttryckte det.
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander intervjuades via länk av moderatorn Willy Silberstein. Mia Edwall Insulander konstaterade att kriminaliteten naturligtvis är ett allvarligt problem, men att det är viktigt att inte glömma vad som ligger i den andra vågskålen, nämligen rättssäkerheten.
– Anonyma vittnen är ett bra exempel. Det diskuteras mycket om detta egentligen är effektivt. Det används sällan i de länder där man har det, eftersom bevisvärdet är så lågt. Samtidigt innebär det att man helt tar bort rättssäkerheten för den som är misstänkt, eftersom han inte får veta vem som vittnat mot honom. Ska man då ta bort rättssäkerheten för att införa en åtgärd som inte är effektiv? sa Mia Edwall Insulander.
Willy Silberstein tog också upp den pågående diskussionen om försvarsadvokater som anklagas för att ha brutit mot restriktioner för att hjälpa klienter. Mia Edwall Insulander pekade på att advokater naturligtvis inte får främja orätt, men att det samtidigt är en mycket liten andel av advokaterna som misstänks för övertramp. Hon påpekade dessutom att de aktuella ärendena ännu inte har prövats av disciplinnämnden, och förklarade att detta måste göras rättssäkert.
Mia Edwall Insulander fick avslutningsvis frågan om hon är orolig över synen på advokater i samhället.
– Jag är orolig för att det sprids en bild av att fel är mycket vanligare än det är. Det handlar om fem anmälda ärenden, medan advokatkåren består av 6 300 personer, sa hon, men betonade också att samfundet har nolltolerans mot etiska övertramp.
Vid konferensen medverkade också bland andra regionpolischefen Mats Löfving, riksåklagare Petra Lundh, justitieminister Morgan Johansson och Moderaternas rättspolitiske talesman Johan Forssell.