Lästips
Nr 2 2025 Årgång 91LITTERATURSEMINARIUM
Varför skriver juristen skönlitteratur?
Den 13 maj kl. 17.00–20.00 bjuder Juridiska biblioteket in till ett kvällsseminarium om gränslandet mellan juridik och skönlitteratur – och om juristens särskilda relation till skrivandet med Eric M. Runesson, Johan Eriksson, Peter Danowsky, Mia Edwall Insulander och moderator Frantzeska Papadopoulou Skarp. Anmälan sker via Advokatakademiens webbplats.
För att lyckas som jurist krävs en skarp förmåga att både tala och skriva övertygande – att ge klarhet i komplexa omständigheter och vinna förtroende genom språklig precision. Vid första anblick kan juridiken och skönlitteraturen verka stå långt ifrån varandra, då deras uttryckssätt skiljer sig markant. Ändå kretsar båda kring grundläggande frågor om rättvisa, konflikt och samhällsstrukturer samt ger form åt berättelser om människors öden. Men vad är det egentligen som får jurister att söka sig till skönlitteraturen utanför rättssalen?
RÄTT & RELATION
Teori om en underkastelse – roman
Författare: Camila Sosa Villada
Förlag: Wahlström & Widstrand
Skådespelerskan och advokaten möts på en fest i de alternativa kretsarna i Córdoba som de båda tillhör. Han, en välbärgad homosexuell man från övre medelklassen, och hon, som växte upp som trans på argentinska landsbygden och har skapat sin framgång helt på egen hand, ingår i ett tumultartat och ofta destruktivt äktenskap. Hur mycket av sig själv kan man egentligen offra för att leva med den man älskar? Teori om en underkastelse är en svidande vacker kärleksroman om livets stora frågor, skriven med den kombination av ömsinthet, sarkastisk humor och en skoningslös avslöjande blick som blivit den argentinska författaren Camila Sosa Villadas kännemärke.
Relationsrätt : I nöd och lust
Författare: Johanna Schiratzki
Förlag: Norstedts Juridik
Nära relationer mellan vuxna kan anta många former – från vänskap till särboende, samboskap och äktenskap – med olika rättsliga konsekvenser. Vissa relationer omfattas av familjerätten, medan andra saknar ett tydligt rättsligt skydd. Här presenteras en sammanhållen bild av hur nära relationer i dagens Sverige ofta utvecklas och de juridiska frågor som kan uppstå längs vägen. En vägledning för den som vill förstå hur juridiken präglar personliga relationer över livets olika skeden.
LÄSTIPS
Förvärv av nyproducerad bostadsrätt
Författare: Marianne M. Rødvei Aagaard
Förlag: Norstedts Juridik
Förvärv av nyproducerad bostadsrätt sker vanligen genom en särskild avtalslösning: först ingås ett förhandsavtal i början av byggprojektet och sedan ett upplåtelseavtal, ofta långt innan inflyttning. Risken för att förhållandena förändras under projektets gång är stor, vilket ofta leder till tvister mellan bostadsrättsföreningen och köparen. Boken behandlar de kontraktsrättsliga frågor som kan uppstå mellan parterna. Förhållandet mellan förhandsavtal, upplåtelseavtal och tillträde och hur denna avtalsmekanism påverkar bedömningen av tvister analyseras ingående. Dessutom diskuteras förvärvarens rätt att frånträda köpet och andra påföljder mot föreningen, med stöd av bostadsrättslagens regler eller allmänna kontraktsrättsliga principer, samt föreningens rätt att göra påföljder gällande vid avtalsbrott och skyldigheten att begränsa egen skada.
FESTSKRIFT
Festskrift till Eva-Maria Svensson
Redaktörer: Erik Björling, Håkan Gustafsson, Sari Kouvo och Wanna Svedberg Andersson
Förlag: Iustus Förlag AB
Eva-Maria Svensson har varit central för framväxten av det som från början var den nordiska kvinnorätten och senare blev genus och rätt. Hon har spelat en viktig roll i forskningsfältets teoretiska utveckling, bidragit till att bygga forskningsmiljöer i Sverige och Norden samt säkerställt en dialog mellan det nordiska och det internationella genusrättsvetenskapliga fältet. Nu när pensionen närmar sig, är det hög tid att hylla hennes ovärderliga insatser med en festskrift. Genom festskriften vill redaktörerna och medförfattarna visa sin uppskattning för vännen och kollegan Eva-Maria, påminna henne om att viktiga uppgifter fortfarande väntar, och betyga att hennes vetenskapliga värv kommer att bestå.
Avhandling
On the boundary between abuse and economic reality: A study on the prohibition of abuse of rights and statutory general anti-
avoidance rules in EU tax law
Doktorand: Gunnar Baldvinsson
Lärosäte: Juridiska institutionen. Uppsala universitet.
I denna avhandling undersöker Gunnar Baldvinsson hur Europeiska unionen hanterar skatteflykt genom principen om förbud mot missbruk av rättigheter och allmänna regler mot skatteflykt (General Anti-Avoidance Rules, GAARs). Fokus ligger på hur dessa regler tolkas och under vilka förhållanden en transaktion anses utgöra missbruk. Avhandlingen analyserar även de kriterier som måste vara uppfyllda för att en transaktion ska betraktas som missbruk enligt EU:s skatterätt. Den ger en omfattande ram för att förstå hur missbruksbegreppet tillämpas och erbjuder insikter för den som vill förstå EU:s syn på skatteflykt.