Regeringen går vidare med anonyma vittnen
Nr 8 2024 Årgång 90Trots hård kritik från remissinstanserna och Lagrådet går regeringen vidare med sina planer på att tillåta anonyma vittnen under förundersökning och i brottmål i domstol.
I en proposition som presenterades i september föreslår regeringen med stöd av Sverigedemokraterna att vittne ska få lämna uppgifter anonymt. En förutsättning är att det finns en påtaglig risk för att vittnet eller vittnets närstående utsätts för allvarlig brottslighet. För att anonymitet ska beviljas, måste det aktuella brottet ha ett straffvärde på minst två års fängelse. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025, tre månader tidigare än vad som föreslogs i utredningen.
Planerna på att införa en möjlighet att vittna anonymt har starkt ifrågasatts under hela beredningen. Advokatsamfundet avstyrkte i sitt remissvar utredningens förslag. Samfundet instämde i att gängbrottsligheten utgör ett allvarligt hot, men framhöll att åtgärder mot brottsligheten måste vara effektiva, proportionella och rättssäkra. Enligt Advokatsamfundet uppfyllde förslagen inte dessa kriterier.
I en intervju i Dagens Nyheter beskrev Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander förslaget som ett paradigmskifte i straffrätten. Hon konstaterar att förslaget innebär en helt ny form av vittnesmål som strider mot den grundläggande rättsprincipen att den som är misstänkt för brott alltid ska ha rätt att veta vem som vittnar, för att kunna försvara sig.
Även Lagrådet uttryckte oro över rättssäkerheten och möjligheten för den tilltalade att försvara sig mot anklagelser som framförs anonymt. Precis som Advokatsamfundet framhöll Lagrådet också att bevisvärdet av anonyma vittnen blir mycket lågt.