Notiser
Nr 8 2024 Årgång 90Talmannen gästade Advokatdagarna
Den 17–18 oktober samlades ett stort antal advokater från hela landet på Grand Hôtel i Stockholm för årets advokatdagar. Inledningstalare i år var talmannen Andreas Norlén, som talade om läget för demokratin och rättsstaten. Under torsdagen delade generalsekreterare Mia Edwall Insulander också ut Advokatsamfundets pris för framstående insatser inom advokatyrket till brottmålsadvokaten Ghita Hadding-Wiberg, en pionjär på många områden, enligt generalsekreteraren. Läs mer om Ghita Hadding Wiberg i intervjun ”Mötet med människan är det intressantaste”. Mer om Advokatdagarna kommer i Advokaten nr 9/2024.
Finansverksamhet utan tillstånd ska straffas
Den som utan tillstånd bedriver finansiell verksamhet ska kunna straffas för det. Det föreslår regeringens utredare, som i oktober överlämnade sitt betänkande till regeringen.
Det nya brottet olovlig finansiell verksamhet ska kunna straffas med böter eller fängelse i upp till två år. Utredaren föreslår också ett grovt brott, som ska kunna straffas med fängelse i upp till sex år. Även försök, förberedelse och stämpling till grov olovlig finansiell verksamhet ska vara straffbart. Förslaget ska nu remissbehandlas.
Ny förverkandelag på plats
Riksdagen sa i början av oktober ja till regeringens förslag om en ny förverkandelagstiftning. Från och med den 8 november blir det därmed bland annat möjligt att ta tillgångar med brottsligt ursprung från kriminella, oavsett om det kan bevisas att någon har begått ett konkret brott.
De nya reglerna innebär att en person som har stora mängder kontanter, stora banktillgodohavanden eller lyxartiklar ska kunna bli av med dem om han eller hon inte har inkomster som står i proportion till egendomen och inte heller kan förklara varifrån den kommer. Även barn och unga samt personer som agerat under en allvarlig psykisk störning omfattas av förslaget.
Legal 365 lanseras i Sverige
Företaget Avoki, som levererar IT-lösningar till bland andra advokatbyråer, har köpt det norska företaget Avant IT. Med köpet följer plattformen Legal 365, som integreras med Microsoft 365 och är särskilt anpassad för advokatbranschen. Legal 365 innehåller bland annat delar för klientregister, penningtvättshantering och tidredovisning.
Vinge satsar på det regulatoriska
Många företag bedriver verksamhet under ett komplext regelverk och tillsyn av myndigheter. Nu ska advokatfirman Vinge erbjuda stöd särskilt till dessa, genom ett nytt contentious regulatory-team. Teamet är tänkt att hjälpa företag med de regulatoriska utmaningarna och att bistå vid regulatoriska utredningar och tvister.
Huvudansvariga för satsningen är Anna Alriksson, counsel i Vinges tvistlösningsgrupp, och Helena Rosén Andersson, senior counsel i Vinges EU-konkurrensrättsgrupp och tidigare justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.
Fortsatt klen IPO-marknad i Sverige
Bara ett fåtal nya företag börsnoterades i Sverige under det tredje kvartalet 2024. Under 2024 har totalt ett tiotal börsintroduktioner genomförts hittills. Det rapporterar revisionsbolaget EY. IPO-marknaderna i USA och EMEIA (Europa, Mellanöstern, Indien och Afrika) gick annars bra under årets tredje kvartal, medan Asien såg en negativ utveckling. EY:s bedömning är nu att sjunkande räntor banar väg för ökad IPO-aktivitet i Sverige och globalt, men att förutsättningarna är bäst för klassiska industribolag med stabila kassaflöden.
Hemlig dataavläsning permanentas
Regeringen beslutade i mitten av oktober om att låta Lagrådet granska ett förslag om att ge de brottsbekämpande myndigheterna fortsatta och utökade möjligheter att använda hemlig dataavläsning.
Den tidigare tillfälliga lagstiftningen om hemlig dataavläsning föreslås nu gälla utan tidsbegränsning och till viss del utvidgas. Hemlig dataavläsning infördes 2020 som ett tidsbegränsat verktyg.
Enligt förslaget ska de nya reglerna träda i kraft den 1 april 2025.
Ingen edition från mediebolag
Högsta domstolen avslog i september begäran från åklagare om att flera mediebolag ska lämna ut bild- och filmmaterial från ett upplopp i Rosengård i Malmö 2023. Åklagarens begäran om edition ansågs utgöra ett ingrepp i pressfriheten, och HD fastslog att mediebolagen har starka intressen att skydda sitt journalistiska material. Dessutom ansågs åklagarens begäran vara för opreciserad för att möjliggöra en korrekt intresseavvägning, vilket ledde till att begäran avslogs. Två justitieråd var skiljaktiga.
Sanktionsavgift för bristande säkerhetsanalys
Stockholms tingsrätt måste betala en sanktionsavgift på 2,5 miljoner kronor efter brister i säkerhetsskyddsarbetet. Detta står klart sedan Kammarrätten i Stockholm avslagit den överklagade domen från förvaltningsrätten. Säkerhetspolisen hade ursprungligen beslutat om en avgift på 7 miljoner kronor efter att tingsrätten saknat en säkerhetsskyddsanalys. Förvaltningsrätten sänkte avgiften till 2,5 miljoner kronor.
Konkurserna fortsätter att öka
I september gick över 700 aktiebolag i konkurs, en ökning med 17 procent jämfört med samma månad 2023. Det visar statistik från företaget Creditsafe. Antalet konkurser ökade mest bland fastighetsbolag och verkstäder, medan detaljhandeln, restaurang och bygg visade tecken på återhämtning. Av de bolag som gick i konkurs under september hade 116 beviljats anstånd med skatter, omkring 16 procent av alla.
Konkurserna drabbar också allt fler anställda. Under 2024 ökade gruppen anställda som påverkats av konkurser med 50 procent, jämfört med samma period förra året. Totalt har nästan 25 000 personer påverkats när deras arbetsgivare gått i konkurs, jämfört med 16 600 under samma period förra året.
Källa: Creditsafe
Högre ersättning för sveda och värk
Nämnden för brottsskadeersättning har beslutat om nya och höjda schablonbelopp för sveda och värk vid brott som antas medföra psykisk personskada. De nya schablonbeloppen ska tillämpas på skador som inträffat från och med den 7 oktober 2024. För skador som inträffat före det datumet gäller tidigare schablonbelopp.