Månadens advokat: Matilda Bergström
Advokater möter en mängd etiska dilemman
Nr 6 2024 Årgång 90Matilda Bergström är en av fyra jurister på Advokatsamfundets nya tillsynsenhet. I april återinträdde hon i Advokatsamfundet och kan nu åter tituleras advokat efter ett drygt halvår på Skolinspektionen.
Under vinjetten Månadens advokat intervjuar vi en advokat som på något sätt är aktuell. Månadens advokat är inte en utmärkelse eller hedersbetygelse.
Du har varit advokat tidigare, men utträdde. Berätta vad som hände!
– Jag blev advokat 2016 och jobbade som brottmålsadvokat, men valde att utträda för ganska exakt ett år sedan. Jag tyckte att det var ett jätteroligt jobb, ingen dag var den andra lik, och det gav möjlighet att hjälpa människor som befann sig i svåra situationer. Men sen valde jag att lämna branschen. En anledning var det faktum att man måste vara konstant tillgänglig för klienter, poliser och domstolar. Det fanns sällan tid för återhämtning, och familj och vänner blev ofta lidande. En annan anledning hade med förtroendet för advokaterna att göra.
Vad hände med förtroendet?
– Synen på advokaterna ändrades ganska ordentligt på grund av några få advokaters beteende. Misstron drabbade en kår vars absoluta majoritet består av fantastiskt kompetenta och skickliga advokater som håller en hög etik. Då kände jag att det inte var lika roligt att gå till jobbet längre. Kostnadsräkningarna ifrågasattes och domstolarna blev allt mindre benägna att till exempel försöka hitta dagar som passade advokaten för en förhandling. Droppen för mig blev när min andra son föddes. Jag skulle vara hemma med honom en dag när han var alldeles nyfödd. Jag bad om tillåtelse till substitution. Det var en två timmars förhandling, i ett erkänt brott av relativt ringa karaktär, och klienten hade absolut inga synpunkter på det här. Men domstolen sa nej. De tyckte inte att föräldraledighet med en nyfödd utgjorde ett tillräckligt skäl för att då få sätta någon annan i mitt ställe. Då kände jag att gränsen var nådd och att jag behövde en paus. Jag sa upp mig utan att egentligen ha någon plan på vad jag skulle göra. Jag kände att jag behövde arbeta med något helt annat så jag började jobba på Skolinspektionens rättsenhet med bland anat tillsynsfrågor. Det var ju mycket lugnare och helt andra arbetsuppgifter. Det var intressant, men jag kände att jag saknade advokatbranschen.
Hur kommer det sig att du som anställd på kansliet har blivit advokat?
– Styrelsen beviljade mig dispens från kravet att vara verksam på advokatbyrå eftersom arbetet med tillsynsfrågor sker för Advokatsamfundet i relation till advokater och det etiska regelverket. Det är inte första gången någon anställd på kansliet innehar advokattiteln och eftersom jag var verksam som advokat i flera år innan jag började på Advokatsamfundet så kändes det naturligt att ansöka om återinträde för den här tjänsten.
Vilken betydelse har titeln i ditt nya uppdrag på tillsynsenheten?
– Jag hoppas att kåren kan känna en ökad tillit till enheten eftersom en advokat, som själv måste följa det etiska regelverket, arbetar här. I och med att jag tidigare arbetade som försvarsadvokat har jag dessutom en förståelse för att advokatyrket stundtals kan vara besvärligt och mina tidigare erfarenheter hoppas jag kan bidra till arbetet på ett positivt sätt. Nu när jag återinträtt känns det också extra angeläget och intressant att få arbeta proaktivt med att stärka förtroendet för advokater.
Och avslutningsvis, hur känns det att vara advokat igen?
– Det känns fantastiskt! Jag var oerhört stolt över titeln när jag fick den första gången och lika stolt den andra gången.