Annonser

Annie Lööf

Var sann mot din övertygelse

Centerpartiets tidigare partiledare Annie Lööf berättade öppenhjärtigt om sin personliga resa som chef och ledare, från ung till jurist, riksdagsledamot, minister och partiledare.

Foto: Carl Johan Erikson

Annie Lööf konstaterade att hon levt sitt liv i offentligheten sedan unga år. Och varje gång hon gjort ett misstag i sitt ledarskap har det genast gått att läsa om det i medierna. Som ung kände hon att ville vara med och påverka, vara de ungas röst och inte sitta på läktaren, utan vara med ute på planen. Annie Lööf underströk betydelsen av att känna efter vad som är viktigt och betydelsefullt för just dig och vad som är din övertygelse.

– Det har varit min ledstjärna i mitt ledarskap. Att kunna se mig själv i spegeln, sa hon samtidigt som hon höll sin hand över sitt hjärta. Annie Lööf sammanfattade sitt ledarskap i förändring med orden: ”mod”, ”våga vara du” och ”fatta beslut”. – Mod för mig handlar om att vara sann och trygg med sina egna värderingar, att vara sann mot sin egen övertygelse, sa Lööf som ansåg att följer man detta så skapas en riktning för andra att följa.

Men mod handlar också om att göra det icke normativa, att bryta av. Att kanske stå kvar när alla andra springer i väg. Begreppet ”våga vara du” innebär, enligt Annie Lööf, att du är personlig och närvarande för att få människor med dig.

Mottot ”fatta beslut” innebär att man lyssnar och förankrar kommande beslut i sin omgivning innan det tas. Det kan låta enkelt att vara chef och ledare, summerade Lööf retoriskt, men poängterade att det är det inte. 

– Oftast är det ens egen tillit som brister. Jag tror att ni alla känner det där ibland, att man kan tvivla på sin egen kapacitet och förmåga, sa Annie Lööf och tillade:

– Men låt det vara så då. Ställ upp på de förutsättningar som ni har med er. För att peppa sig i dessa situationer har Annie Lööf tre motton som hon använder sig av:

  • Du klarar mycket mer än du tror.
  • Ingenting är omöjligt, det tar bara lite längre tid. 
  • Att vara mänsklig är att vara stark.

Levt under hård press

Under sina år i offentligheten har Annie Lööf fått uppleva att den mediala bevakningen ständigt ökat, inte minst med de sociala mediernas intåg. Hon berättade hur hon återkommande förföljts av högerextremister på de mest motbjudande sätt.

Utåt sett höll hon masken och sa att hon inte var rädd för dem. Men när hon i efterhand gått igenom sina dagböcker och minnesanteckningar insåg hon att var väldigt rädd. Numer är hon öppen med den rädsla hon upplevde.

– Människor måste ju få veta hur det är att vara toppolitiker i dag. Jag är inte ensam, sa hon och tillade att även poliser, läkare och journalister drabbas av extremisters hot och hat.

Annie Lööf berättade att priset hon fått betala som politiker varit högt vid vissa tillfällen och att hon mått väldigt dåligt och varit nära att ”gå in i väggen”. Utåt sett visade Annie Lööf inte några sprickor, men numer är hon öppen med hur hon mått. 

– Kvinnor är särskilt duktiga på att inte visa den sårbara sidan. Vi ska alltid vara bäst på det mesta, mest förberedda, snyggast och så ska vi träna mest, sa hon och berättade att numer försöker hon ha ett lugnare tempo. 

Annie Lööf sätter återkommande upp privata och professionella mål i excelark, som hon sedan utvärderar varje kvartal. Det behöver inte vara stordåd, utan kan handla om att gå minst två långpromenader i veckan.

Efter att hon hösten 2022 avgick som partiledare har Annie Lööf engagerat sig i näringslivet med bland annat styrelseuppdrag, som senior rådgivare och föreläsare om ledarskap. Hon har även skrivit boken ”Också Annie”, som gavs ut 2023.