Annonser

Stämningen i topp på årets Rakelkonferens

Till årets Rakelkonferens samlades omkring 170 deltagare från hela rättsväsendet den 13 maj på Grand Hôtel i Stockholm för föreläsningar, inspiration och nätverkande.

Foto: Carl Johan Erikson

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander hälsade deltagarna välkomna. I sitt inledningsanförande redovisade hon statistik som visade att andelarna kvinnor bland advokater och delägare på advokatbyråer har ökat med omkring 1 procentenhet per år under de 17 år som har gått sedan den första Rakelkonferensen 2007: från 21 procent av advokaterna 2007 till 37 procent av advokaterna 2023, respektive från 14 procent av delägarna till 31 procent 2023. Hon konstaterade också att kvinnorna är i majoritet i andra juristyrken – 56 procent av domarna och 65 procent av åklagarna är kvinnor.

– Det är viktigt att vi uppmärksammar det och ställer oss frågan varför fler kvinnor lämnar advokatbyråerna än de som lämnar domaryrket och åklagaryrket, sa Mia Edwall Insulander.

Därefter talade Azra Osmančević under rubriken ”Framtidssäkrat ledarskap och AI”. Hon betonade att det är viktigt när man använder AI att följa lagar och standarder, att ge tydliga förklaringar, att etablera ansvarsmekanismer, att bedöma risker – och, kanske viktigast av allt, att ha en ansvarsfull datahantering. Azra Osmančević har tidigare varit immaterialrättsadvokat. Hon utsågs till ”Framtidens kvinnliga ledare” 2023 och till ”Digital Leader of the Year” 2022. 

I ett panelsamtal diskuterade tre advokater från tre advokatbyråer med skilda inriktningar och storlekar utmaningarna med att arbeta som advokat och kvinna i dag. Panelen bestod av advokaterna Minna Boström från Advokatfirman Sweger & Boström, Isabel Cantos från Advokatfirman Cederquist och Sabina Saidi från Advokatfirman Bastling & Partners.

Annie Lööf, före detta näringsminister och partiledare för Centern, berättade personligt om sina erfarenheter av ledarskap under rubriken ”Min personliga resa som chef och ledare”. Annie Lööf förklarade att hennes yrkesidentitet i första hand är den som jurist.

Efter konferenspassen följde mingel på Grand Hôtel för alla Rakeldeltagare.