Annonser

Fem frågor till … Michael Pålsson

Han vill få människor att tänka igenom sitt eget civilkurage

Advokat Michael Pålsson i Helsingborg är en aktiv debattör och skribent i frågor om demokrati, rättsstat och rättvisa. I boken Verklig rättvisa presenterar han en modell för rättvisa som inte bara jurister ska kunna förstå och använda.

Varifrån kommer ditt engagemang för rättvisa och rättsstat?
– Under min studietid skrev jag en uppsats i allmän rättslära med professor Aleksander Peczenik som handledare. Som student hade jag en naiv, rättspositivistisk, svartvit, bild av juridiken. Diskussionerna med Aleksander Peczenik rörande bland annat hur nazisterna följde sina egna lagar men ändå kunde fällas i Nürnbergrättegångarna på grund av lagarnas perversion blev en ögonöppnare för mig. Aleksander Peczenik förändrade mig som människa in i grunden. När jag därefter blev yrkesverksam upptogs tiden de första åren främst av att försöka bli en duktig advokat. Jag blev åter väckt av Advokatsamfundets förra generalsekreterare Anne Ramberg och hennes idoga och glödande försvar av rättsstaten och rättssäkerheten i sina krönikor i tidskriften Advokaten. Även om jag inte alltid håller med Anne Ramberg om allt, är hon en idol och förebild för mig med sitt civilkurage och i sitt försvar av rättsstaten. Det var hennes engagemang som smittade mig.

Vad har du velat uppnå med boken?
– Att väcka människor på samma sätt som jag blev väckt av Aleksander Peczenik och Anne Ramberg. Vi har förvisso allvarliga problem med gängkriminalitet, men vill vi aningslöst låta dessa problem skapa ett övervakningssamhälle som ger politiker verktyg som är långt värre än vad Stasi hade? Men kanske framför allt vill jag förbereda människor på att tänka igenom sitt eget civilkurage och sina egna moraliska överväganden. Inte bara oreflekterat följa med strömmen.

I Verklig rättvisa diskuterar du grunden för lagstiftning: moral. Kommer det fler böcker där du resonerar vidare?
– Jag skulle hemskt gärna vilja göra en bok om hur människor uppfattar rättvisa runt om i världen. Jag var nyligen i Indien och kom då i kontakt med en person av låg kast. Vi hade flera intressanta diskussioner om klimatkris, familjeheder med mera. Jag hade älskat att följa upp dessa diskussioner och har börjat skissa på en enkät. Det skulle vara spännande att samarbeta med något universitet i ett sådant projekt. 

Var ser du de största hoten mot verklig rättvisa i Sverige i dag?
– Jag upplever att samhället, på gott och ont, blir allt mer regelstyrt bort från den enskildes egna moraliska överväganden och samvete. Människor blir upprörda över att klimataktivister av moraliska skäl genomför olika aktioner. Själv menar jag att det är sunt att reagera när staten och lagarna perverteras och struntar i kommande generationer. Jag brottas personligen dagligen med mitt dåliga samvete rörande klimatfrågor, hur mycket jag borde ge till välgörande ändamål, om jag själv borde skriva mer eller till och med aktivt demonstrera mot statens passivitet i klimatfrågan och inskränkningar avseende rättssäkerhet, om jag borde ta fler pro bono-uppdrag för olika aktivister. Samvetsfrågor och civilkurage är svårt – men jag vill inte bara flyta med strömmen för att det är mest bekvämt.

Bör en advokat ha som mål att sträva efter verklig rättvisa?
– Ja, det är min grunduppfattning. Sedan får det inte innebära att advokaten sviker sin klient. Det är svåra, etiska, överväganden, och i rollen som advokat ska jag i första hand beakta min klients intressen.