Enkät
Varför är det viktigt att advokater är oberoende?
Nr 9 2023 Årgång 89Tre röster om advokaternas oberoende.
Eric M. Runesson, justitieråd i HD och tidigare advokat
– Rätten att välja sitt ombud är en gammal tradition som vi har. Du väljer den du vill, en person som du litar på och kan anförtro dig till. När det finns statliga intressen som står mot den enskildes i rättskipningen blir det essentiellt att den enskilde kan välja ett ombud som står fri från staten.
– Advokattiteln ska vara ett kvalitetsmärke som stärker tilliten till oberoendet.
– Advokaten är också utlöpare av klienten. Om advokater inte är oberoende innebär det i förlängningen att inte heller den enskilde är oberoende av staten, och får ta rätten som allmosa. En attack mot advokatens oberoende blir på så sätt en attack mot den liberala demokratin.
Mari Heidenborg, JK
– På samma sätt som våra domstolar har en hög grad av självständighet så är det också oerhört viktigt att advokaterna är oberoende och självständiga. De frågorna tycker jag är ständigt aktuella. Ytterst handlar det ju om grundläggande rättsstatliga principer, den enskildes rätt till ett försvar och att fritt kunna välja sitt ombud, och rätten till en rättvis rättegång. Det som ska prägla hela det förfarandet. En oerhört viktig kugge i detta att advokaterna är oberoende från staten.
Upplever du att denna självständighet ifrågasätts i dag?
– Ja, det gör den. Den situation som har varit, där några advokater inte levt upp till det krav som man kan ställa på en advokat, har lett till ett ifrågasättande av advokaterna rent generellt. Det är inte konstigt, men inte desto mindre så är det oerhört viktigt att tillsynen fungerar tillfredsställande och att Advokatsamfundet har en tillsyn som är tillräcklig. Där är jag oerhört glad nu att man har lagt resurser på att utöka tillsynen. Jag är glad att samfundet har tagit det på allvar, för annars finns en risk att man vill ha mer statlig insyn i tillsynen. Det är inte en bra väg att gå.
Jonathan Goldsmith, advokat med flera förtroendeuppdrag i Law Society of England and Wales och tidigare generalsekreterare i Rådet för de europeiska advokatsamfunden (CCBE)
– Oberoende är fortfarande avgörande, både för advokater och för advokatsamfund. Advokater tänker ofta på självständighet i termer av oberoende från staten. Med tanke på den roll som staten spelar i medborgarnas liv förblir sådant oberoende avgörande, så att advokaten kan försvara medborgaren modigt mot intrång eller fel från staten.
– Men det som nu kommer mycket mer i fokus är också advokatens oberoende från klienten. Detta nämns i CCBE:s stadga om den europeiska advokatkårens kärnprinciper: ”Advokaten måste även förbli oberoende av sin egen klient för att advokaten skall kunna åtnjuta förtroende hos tredje man och domstol. Faktiskt kan kvaliteten på advokatens arbete inte säkerställas utan detta oberoende från klienten.” Oberoende från klienten tas nu upp i termer av advokatens roll i att hjälpa klienter när klientens intresse kan ses som i konflikt med rättvisans intressen. Frågan uppkommer exempelvis när advokater anklagas för att hjälpa mäktiga klienter att tysta kritiker från det civila samhället genom förtalsmål, i klimatförändringsmål där advokater kan anklagas för att hjälpa sina klienter att skada klimatet, i skatteundandragandemål och i fall där ett sekretessavtal kan undertecknas för att tysta en offer för sexuella trakasserier. CCBE-stadgan erkänner svårigheten med sådana fall.
– När det gäller advokatsamfund kan advokater inte vara oberoende om inte deras yrkesorganisation – som kan ha makten över antagande till yrket och även över efterföljande disciplintillsyn över dem – är självständig, särskilt från staten med dess många befogenheter.