Annonser

Advokater reste i Förintelsens spår

I november besökte ”morgon­dagens ledare” Förintelsens minnesplatser i Norge. Två unga advokater var med på resan, som gjorde djupt intryck.

Advokaterna Gina Samaan och Joakim Lundqvist fick representera advokatkåren när ett trettiotal av ”morgondagens ledare” reste i Förintelsens spår i Norge i november.

Resenärerna fick bland annat vandra i flyktingarnas spår över gränsen mellan Norge och Sverige tillsammans med Freddy Meholm, som bara var ett barn när han tvingades fly. Joakim Lundqvist nämner just denna vandring som det som gjort mest intryck under resan.

För Gina Salmaan var de personliga mötena med överlevare starka upplevelser, liksom berättelserna om alla hjältar som riskerade sina egna liv för att hjälpa sina medmänniskor att överleva. Men resan gjorde det också smärtsamt påtagligt för vad som alltjämt sker runt om i världen, där människor varje dag avrättas och får sina hem förstörda.

– Det blev en sorglig påminnelse om alla de människor som, likt judarna på 40-talet, fortfarande tvingas fly för sina liv, i hopp om ett bättre liv i ett annat land, säger hon.

Det finns flera skäl att minnas händelserna i Norge under kriget, menar de båda advokaterna. Joakim Lundqvist lyfter framför allt fram två anledningar.

– Det ena är för att förstå att Förintelsen var något som också inträffade i vårt absoluta närområde. Det andra är för att inse vikten av att värna om våra rättsstatliga, demokratiska och människorättsliga grundvalar för att något liknande inte ska kunna upprepas.

Om resan

Hågkomstresan till Förintelsens minnesplatser i Norge arrangerades av Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen och Voksen­åsen. Gården Voksenåsen är Norges nationalgåva till Sverige som tack för den humanitära hjälpen under och strax efter andra världskriget.