Årets journalistpris
Journalister och advokater är rättssamhällets vakthundar
Nr 5 2020 Årgång 86Han har hatats och hotats för sitt journalistiska arbete, men också prisats. Nu får Expressens David Baas Advokatsamfundets journalistpris för sina envisa granskningar av nazister och andra extremister.
– Få yrken ger samma inblick i så många olika världar som journalistiken. Det gör jobbet spännande, säger David Baas, journalist på Expressen och mottagare av Advokatsamfundets journalistpris 2020.
Priset får han, enligt motiveringen, för att han ”med beundransvärd envishet” granskar nazister, rasister och islamister. Själv talar Baas om priset som ärofyllt, inte minst utifrån listan över tidigare pristagare.
Intresset för extremistiska rörelser startade med nazistiska grupper, men har sedan vidgats till även islamism och vänsterextremism. Ideologiska motpoler till nazismen kan man tycka. Ändå har David Baas slagits av hur många beröringspunkter de olika ståndpunkterna har med varandra.
– Det finns en slags strävan efter renhet i samhället, att vissa saker inte passar in och ska avlägsnas, säger han, och tillägger att även metoderna och demokratiföraktet förenar de olika rörelserna.
David Baas söker ofta fakta genom att infiltrera de grupper han vill undersöka. Granskningarna och arbetssättet har lett till att han har fått ta emot en hel del hat och även rena hot. Han lever nu med skyddad identitet, och livet präglas av säkerhetstänkande.
– Det är stundtals påfrestande, men jag försöker så mycket som det går se det som att det inte är jag som privatperson som utsätts, utan yrkespersonen, förklarar David Baas, och fortsätter:
– På ett principiellt plan är det förstås värre, eftersom det är själva journalistrollen som angrips. Å andra sidan är det personligen lättare att hantera när det handlar om yrkespersonen David Baas och inte privatpersonen.
David Baas talar helst inte om exakt hur säkerhetstänkandet präglar hans liv, men han konstaterar att många förmodligen skulle betrakta en del av de nödvändiga åtgärderna som uppoffringar. Själv väljer han att se på det mer som invanda rutiner – ungefär som att borsta tänderna två gånger om dagen.
Ett gott stöd från redaktionen har förstås också underlättat omställningen till nya vanor och rutiner. Och David Baas känner generellt att hans och hans kollegors grävande arbete värderas högt på tidningen.
– Expressen grundades 1944 som en motkraft mot nazismen. Det låter som högtidsord, men jag känner verkligen varje dag att det här är ett prioriterat område på redaktionen, säger David Baas.
Det finns, menar David Baas, vissa likheter mellan journalister och advokater.
– Båda är en slags vakthundar för rättssamhället, som inte drar sig för att påtala fel och missförhållanden, även om vi förstås har olika uppgifter, säger David Baas.
Han tillägger att advokatkåren också är makthavare, som kanske borde granskas mer av journalister. Vad prispengarna, 50 000 kronor, ska användas till är ännu inte klart.
– Jag tycker om att resa, men det är ju svårt just nu, konstaterar David Baas.
Journalistpriskommitténs motivering
David Baas avslöjar med beundransvärd envishet nazister, rasister och islamister och ställer dem till svars utan att blinka. I en tid då antidemokratisk nationalism och radikal islamism vinner mark fortsätter David Baas oförtrutet att arbeta på tydlig humanistisk grund.
Om David Baas
David Baas är född i Luleå 1980. Efter studier i statsvetenskap och historia vid Stockholms universitet började han på Journalisthögskolan innan han så småningom fick anställning på Metro. 2007 började han på Expressen där han fortfarande arbetar. David Baas har fått flera prestigefyllda priser, bland annat Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden två gånger och Stora Journalistpriset. År 2014 gav han ut boken Bevara Sverige svenskt – ett reportage om Sverigedemokraterna.
Ulrika Öster