Fokus Access to justice

Rättshjälpen – från jämlikhetsprojekt till soppköksmodell

I rättssalen ställs den enskilda människan mot en statlig myndighet, småföretagaren mot jätte­företaget, låginkomsttagaren mot miljonären och den processvane mot nybörjaren i rättsliga frågor. 

Samtidigt står i dag många utan ekonomisk ­möjlighet att anlita en advokat, när rättshjälpen urholkas och rättsskyddet är fullt av undantag.

En forskare går så långt som att kalla systemet för en soppköksmodell, och advokater ifrågasätter nu om alla verkligen är lika inför lagen.

Ladda ner tidningen

Annons

Generalsekreteraren har ordet

Stunden är nu

Mia Edwall Insulander

Generalsekreterare

Sveriges advokatsamfund

PS. Chefredaktören har ordet

Förhoppning i coronasmittans tidevarv

Sakteliga i dessa dagar ska den så kallade guldbron komma på plats mellan Södermalm och Gamla stan i Stockholm. Transporten av den 140 meter långa bron påbörjades i Kina i början av januari och den nådde sitt mål den 11 mars. Där mötte glada och nyfikna människor. I den globaliserade världen byggs inte längre broar på plats i Sverige utan på andra sidan jordklotet.

Men i den globaliserade världen sprids även smittor effektivare och snabbare än tidigare i människans historia. Vid utgången av förra året kunde få föreställa sig det tillstånd som råder i dag. En situation som saknar motstycke hos de allra flesta av dagens generationer. Det mänskliga lidandet och de ekonomiska skador som coronaviruset kommer att orsaka går inte att föreställa sig.

Det första utbrottet i Wuhan, Kina, skedde i december 2019. De lokala kinesiska myndigheterna förföljde de visselblåsare som försökte berätta för omvärlden om vad som hände. En paradox i sammanhanget är att Kina länge arbetat för att digitalt övervaka sina medborgare med undantag för kommunistpartiets egna. Ändå lyckades partiets ledning inte få kontroll på smittspridningen innan det var för sent och det hade utvecklats en pandemi.

Synen på hur väl Kina lyckades går isär. Kinas kommunistparti vill ge bilden av ett effektivt och mönstergillt arbete. Kritikerna pekar på motsatsen. Mörkläggningen under tre veckor var avgörande för att en pandemi kunde utvecklas.

Ett propagandakrig har redan startat med desinformation, ledare för olika stater insinuerar och pekar finger åt olika håll. Som om det inte redan var illa nog. Just i tider som dessa är det än viktigare att inte så split, utan att var och en bidrar på sitt sätt för vårt gemensamma samhälle. Advokater liksom alla andra. Läs gärna Mia Edwall Insulanders blogginlägg från den 20 mars.

En from förhoppning är att den samlade mänskligheten lär sig att vi numer på allvar lever i en globaliserad värld. På gott och ont.

Tom Knutson
Chefredaktör