Annonser

Ny EU-advokat: Ingrid Merker

”Europa växer ihop, folk rör på sig”

Rechtsanwältin Ingrid Merker i tyska Konstanz registrerades som EU-advokat i Sverige med kontor i Sundsvall den 5 december 2019. Hon är även registrerad EU-advokat i Schweiz, i Kreuzlingen på andra sidan gränsen.

Hur kommer det sig att du som tysk Rechtsanwältin etablerar dig just i Sundsvall?

– I Sundsvall har jag min primära affärskontakt i Sverige, advokat Hans Fritzheimer. Han jobbar över hela landet samt internationellt med främst näringslivs- och fastighetsjuridik. Vi bygger upp ett internationellt nätverk av advokater som svarar näringsidkare, advokater och jurister på deras nationella och internationella juridiska frågor och naturligtvis hjälper vi även privatpersoner. Till Stockholm har vi stark kollegial kontakt, men även till Kiruna.

Vilken typ av ärenden avser du att arbeta med i Sverige?

– Eftersom jag är specialiserad på arvsrätt och skatterätt blir det min uppgift att ansvara för de juridiska frågorna som hänger samman därmed, speciellt i samband med fastigheter i Sverige och i utlandet samt dubbelbeskattningsavtal. Vårt nätverk ska även stå till förfogande för de personer som vill etablera sina varor och tjänster i Sverige.

Räknar du med att handlägga ärenden som rör både tysk, schweizisk och svensk rätt?

– Europa växer ihop, folk rör på sig. Min erfarenhet i min juridiska vardag visar att man nästan alltid förr eller senare måste ta itu med arvsrättsliga och därmed skatterättsliga frågor och att förutseendet i gränsöverskridande sammanhang inte alltid har varit optimalt. Jag tror därför att det är viktigt att beakta arvsrätten i god tid med en stadig blick på skatterätten. Därför är jag säker på att efterfrågan på kunskaper ur en enda källa om ett flertal nationella jurisdiktioner och deras sammanhang stadigt kommer att öka. Vi handlägger till exempel arvsrättsliga frågor åt svenskar som bor i Schweiz och har fastigheter där och i Sverige och som ärver i Tyskland. Tysk-svensk-schweiziska skattestraffrättsfall är inte så sällsynta heller. Tyskar bor i Tyskland och i Schweiz, jobbar i Schweiz och älskar sin sommarstuga i ­Sverige.