Advokat i Sverige
Egen byrå – lösning på familjens logistik
Nr 1 2020 Årgång 86Hur fungerar det att kombinera krävande småbarnsår med en advokatkarriär? Advokat Cecilia Wachtmeister, 34, har lösningen: starta egen byrå. Hennes nischning mot familjerätt och arvsrätt har visat sig vara helt rätt, både för familjen och för affärerna.
Fasaden till gamla hovrätten i Malmö lyser vit i det kompakta vintermörkret. Byggnaden är från 1917 och dess strama tyngd inspirerad av den svenska stormaktstiden. Det är kväll och inte många kontorslampor är tända därinne. Sedan 2013 är huset kontorshotell och konferensanläggning med det passande namnet High Court.
En av de få hyresgästerna som inte släckt ner arbetsdagen ännu är advokat Cecilia Wachtmeister, som strax tittar ut ur en sidodörr. Efter några vindlande stentrappor, som bär historiens juridiska vingslag, når vi hennes väl tilltagna kontorsrum med utsikt över kanalen, Malmöhusvägens allé och stadens ljus. Rummet är luftigt med högt i tak och sparsamt möblerat, ett fikabord med stolar, några mindre bokhyllor och två skrivbordsplatser vid fönstret.
– Det har blivit lättare sedan jag anställde en biträdande jurist. En avlastning, säger Cecilia Wachtmeister.
Vinnarskalle
Hon startade sin advokatbyrå i april 2017 och på hösten 2018 började Victoria Banck att praktisera på byrån ett par dagar i veckan under sina juridikstudier. När dessa studier var avklarade hade Cecilia Wachtmeister så många uppdrag att det var dags att anställa Victoria Banck som biträdande jurist på heltid. Men det är inte slut med detta.
– Klart jag vill att byrån ska växa. Om ett par år har jag flera anställda. Jag är en vinnarskalle.
Hon har en intensiv blick som antyder energi och envishet. Samtidigt finns en mjuk, inlyssnande och empatisk utstrålning. Något som hon säger sig ha nytta av i rollen som advokat inom familjerätt och arvsrätt.
– Jag har ett genuint människointresse och ett starkt samhällsengagemang. Min advokatroll innehåller så mycket mer än att tolka lagboken. En stor del handlar om att vara terapeut.
Empatiskt arv
Såväl empati som samhällsengagemang tror Cecilia Wachtmeister att hon har med sig från barndomshemmet i Göteborg. Människors lika värde, respekt och vikten av att vara en god kamrat var en del av det som förmedlades av föräldrarna, pappa civilingenjör och mamma socionom, till Cecilia Wachtmeister och hennes två småsyskon.
– Både jag och min bror och syster var kamratstödjare i skolan.
Pappa Anders Lundberg var under en period elitspelare i ishockey. Cecilia Wachtmeister tror att hans vinnarinstinkt smittade av sig på henne. Hon var tidigare aktiv inom tenniseliten och spenderade ett år på idrottsstipendium vid ett amerikanskt universitet efter studenten.
– Tennisen gav mycket. Genom att vara ledare och tränare, lämna råd och tips, fick jag mycket människokunskap. Numera är tennisen en hobby.
Guidade samtal
Cecilia Wachtmeister säger att hennes advokatroll, förutom det rent juridiska, också består av många guidande samtal.
– Många klienter lever i trauman och är i behov av ledning och kloka råd. Det som är helt avgörande i alla mål rörande vårdnad, boende och umgänge är barnets bästa.
Ibland träffar Cecilia Wachtmeister nertryckta kvinnor som bär på frågan om de ändå borde stanna i ett förhållande för barnens skull.
– Svaret är förstås alltid nej. Annars lär vi barnen att destruktiva förhållanden är okej.
Bestämd och envis
Cecilia Wachtmeister tog sin juristexamen vid Lunds universitet år 2009, 24 år gammal. Hennes man, som hon träffade redan under året i USA, gick samma utbildning och är bördig från Skåne. Så Cecilia Wachtmeister blev kvar i landskapet.
Efter examen arbetade hon som biträdande jurist på Advokatfirman VICI AB. År 2012 antogs hon som advokat i samfundet och började samma år på Advokatbolaget Wiklund Gustavii AB. På båda arbetsplatserna var familjerätt hennes specialitet. För två år sedan sade hon alltså upp sig och startade eget.
– Jag har alltid varit bestämd och envis. Jag tvivlade aldrig på att det skulle fungera. Jag har ett stort nätverk. En fördel med att vara egen företagare är att jag rår över min tid själv.
Tid för logistik
Söndagskvällar är logistiktid för Cecilia Wachtmeister och maken. De har två söner.
– Det gäller att få veckan att gå ihop. Ibland tar vi hjälp med hämtning från förskolan men oftast kan jag planera så att jag hämtar barnen, får tid med dem, vi äter middag och sedan jobbar jag ibland på kvällen, eller ja, det blir nog varje kväll. Fast helgerna håller jag fria.
Cecilia Wachtmeisters uppdrag består till hälften av vårdnadstvister, till hälften av arvsrätt. Hon får också regelbundet uppdrag via Utrikesdepartementet eftersom hon finns med på listan över advokater som arbetar med olovligt bortförande och kvarhållande av barn.
Hon känner ingen konkurrens från större och etablerade byråer och anser att det är en stor fördel att vara specialiserad.
– För en del advokater är familjerätt endast en del av det de sysslar med. De som kommer till mig vet att jag är specialiserad på området och känner en trygghet i det. Jag har fullt upp.
Hur har du lyckats etablera dig på så relativt kort tid?
– Jag är social, deltar i kurser och möten, har skaffat mig ett stort nätverk och får många rekommendationer från olika håll.
Cecilia Wachtmeister är också engagerad i Advokatsamfundets södra avdelning som utbildningsansvarig och med en styrelsepost.
– På våren arrangerar vi en föreläsning inom humanjuridik och en inom affärsjuridik. På hösten är det ett bredare ämne. Nu i höstas handlade det om retorik.
Också dessa tillfällen utnyttjar Cecilia Wachtmeister till att nätverka.
– Det är kul att vara engagerad i samfundet. Det borde flera unga bli.
Locka med podd
Cecilia Wachtmeister kommer in på ett resonemang om hur flera unga ska bli engagerade i samfundet i allmänhet och i familjerätt i synnerhet.
– Jag tror vi måste nå ut mer till studenterna och använda medel som unga använder. Till exempel skulle vi kunna ha en podd där spännande advokater intervjuas.
Cecilia Wachtmeister brinner också för frågan om att samfundet borde göra bredare informationsinsatser för att få allmänheten att förstå skillnaden mellan en advokat och en jurist.
När det gäller arvsrätten ser hon ett kommande generationsglapp.
– Många specialiserade på området går snart i pension och för få unga är intresserade.
Själv tycker Cecilia Wachtmeister att arvsrätt är spännande och intressant, ofta komplext, där olika länders rättssystem ibland möts.
– Olika länders arvsrättsregler ser olika ut. Till exempel skiljer sig de svenska arvsrättsliga reglerna åt från de spanska, bland annat vad gäller försäljning av fastighet under själva dödsboförvaltningen.
Cecilia Wachtmeister förkovrade sig ytterligare inom området nyligen genom att vara representant för Lunds universitet vid ett internationellt forskningsprojekt i Luxemburg. Internationella och nationella regler för familjerätt och arvsrätt gicks igenom och jämfördes.
Du tycks vara väldigt tillfreds med din yrkesroll. Är det något som är mindre bra?
– Det är svårt ibland att hitta balansen mellan arbete och fritid. Sedan är timkostnadsnormen något som behöver förändras. Men detta är inget som gör att min yrkesroll känns mindre bra.
Har du någon gång problem med klienters betalningsförmåga?
– Nej. Jag garderar genom att ta in förskott. Det är också en fördel för klienten som slipper betala in en stor summa vid ett tillfälle.
Cecilia Wachtmeister berättar att hon tidigare under dagen fick ett känslosamt samtal från en kvinna i stark tacksamhet över tingsrättsbeskedet att hennes barn får flytta hem till henne.
– Som ombud i sådana fall känner jag att jag verkligen gjort skillnad för klienten. Det är det bästa med jobbet.
Personligt: Cecilia Wachtmeister
Familj: Man och två söner.
Bostad: Bostadsrätt i Malmö men håller på att bygga villa.
Kör: Volvo.
Favoritplats: Champoluc i italienska alperna.
Läser: Jerusalem av Simon Sebag Montefiore och Open av Andre Agassi.
Favoritapp: Svenska Dagbladet.
Hobby: Tennis och skidor
Talang: Tennis.