Fokus

Jämställdhet i sikte

Juristnätverket Hilda grundades för 10 år sedan med syftet att göra något åt problemet att få kvinnliga jurister blev chefer på myndigheter eller delägare på advokatbyrå. I dag går det att konstatera att jämställdheten har kommit långt även om målet inte är nått på alla områden.Hilda och de två mentorskapsprogrammen Ruben och Sofia har påverkat kvinnliga jurister positivt i deras yrkeskarriärer. Det visar två av varandra oberoende studier.

Ladda ner tidningen

Annons

PS. Chefredaktören har ordet

På väg mot ökad jämställdhet

Samma år hölls det riksdagsval i Sverige. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt kunde utropa sig själv och Allians för Sverige som vinnare. I valet fick Sverigedemokraterna 162 463 avlagda röster, 2,93 procent, vid sitt sjätte riksdagsval. I december hängdes Iraks förre diktator Saddam Hussein i ett fängelse i Bagdad.

På tio år har Sverige och världen förändrats påtagligt. Inte till det bättre på alla områden hävdar somliga. Fast ett område där det går att se framsteg är hur jämställdheten inom juristyrkena har ökat. Andelen kvinnliga chefer har ökat kraftigt inom dessa yrken under de gångna tio åren. Åklagarna har lyckats bäst. Fast utvecklingen har varit mycket stark på alla områden inom rättsväsendet, förvaltningen och på advokatbyråerna. För advokatkåren har det gått lite trögare än för åklagarna av olika skäl. Fast även i advokatleden har det skett tydliga förändringar. En särskilt intressant trend är att andelen nya kvinnliga del­ägare i dag överstiger den totala andelen kvinnor i kåren.

Frågan är vad som händer om tio år: kommer det att behöva bildas ett nätverk för att främja männens förutsättningar för att ta sig fram?

Chefredaktör