Annonser

Ny regel om hållbarhet för advokater

Advokatsamfundet har tagit fram riktlinjer för hur frågor om företagande och mänskliga rättigheter ska bli en naturlig del i svensk advokatverksamhet. Samfundet har även infört en ny bestämmelse i de väg­ledande reglerna om god advokatsed (VRGA) som rör företagande och mänskliga rättigheter.

Mot bakgrund av de skyldigheter som advokatbyråer har att värna mänskliga rättigheter som följer av FN:s vägledande principer om företagande och mänskliga rättigheter, liksom av den internationella advokatorganisationen IBA:s och den europeiska advokatorganisationen CCBE:s rekommendationer kring dessa frågor, har Advokatsamfundet tagit fram en promemoria med särskilda riktlinjer för hur frågor rörande företagande och mänskliga rättigheter ska integreras i svensk advokatverksamhet.

– Advokatsamfundet och advokatbyråerna bör ligga i framkant när det gäller hållbarhet och CSR. Jag är mycket glad att vi kommit så här långt. Samtidigt ska man inte underskatta de ibland svåra avvägningar som implementeringen av de så kallade Ruggie-principerna kan föranleda. Advokatens oberoende, lojalitet och tystnadsplikt får nämligen aldrig ifrågasättas. Advokatsamfundet och dess ledamöter får inte bli någon allmän smakdomstol, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Med anledning av de riktlinjer och rekommendationer som har tagits fram av Advokatsamfundet har styrelsen även beslutat att införa en ny regel om upprätthållande av mänskliga rättigheter i advokatverksamheten i de vägledande reglerna om god advokatsed (VRGA). Den nya bestämmelsen trädde i kraft den 15 juni 2016. Bestämmelsen (2.9 VRGA) stadgar att en advokat inte får lämna råd i syfte att motverka eller kringgå sådana mänskliga rättigheter och grundläggande friheter som omfattas av 1950 års europeiska konvention om skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna. Enligt bestämmelsen bör en advokat även i övrigt verka för upprätthållandet av mänskliga fri- och rättigheter i sin verksamhet.

Enligt Emma Ihre, hållbarhetschef på Mannheimer Swartling som var med i den arbetsgrupp som tog fram riktlinjerna för advokatbyråer med affärsjuridisk verksamhet i fråga om företagande och mänskliga rättigheter, finns ett behov av regeln eftersom klienterna har efterfrågat juridisk expertis vad gäller företagande och mänskliga rättigheter.

– Dessutom ser en god juridisk rådgivare ofta ett behov av att ta upp frågor kring mänskliga rättigheter om en klient till exempel ska göra en investering i ett land där det finns erkända problem med sådant som korruption, barnarbete, yttrandefrihet och organisationsfrihet, säger hon.

Bestämmelsen riktar sig särskilt till de affärsjuridiska advokatbyråerna, eftersom det är de som närmast kommer i kontakt med hållbarhetsfrågor och frågor som rör mänskliga rättigheter utifrån ett företagarperspektiv. Av bestämmelsen framgår hur de ska agera för att beakta mänskliga rättigheter såväl internt på advokatbyrån som i sina klientrelationer.

Genom att beakta mänskliga rättigheter och väga in dessa inför olika beslut kan både advokatbyråer och klientföretag minska sina affärsmässiga risker och öka förutsättningarna för långsiktig lönsamhet.