Fokus

Årets valdebatt öppnar för populism

Rättsfrågorna lös med sin frånvaro i debatten inför EU-valet, vilket är en paradox med tanke på den betydande roll som juridiken har i unionen. Även i Sverige har juridiken fått en allt viktigare roll och inför riksdagsvalet 2014 finns många angelägna rättsfrågor att debattera.

Ladda ner tidningen

Annons

PS. Chefredaktören har ordet

Vilka blir årets stora valfrågor i Rättssverige?

Men några som inte lär få många lediga dagar denna sommar är alla de som är engagerade inom politiken. För knappt har de just pustat ut efter valet till EU-parlamentet förrän det är dags att istället kliva in i slutspurten till riksdagsvalet. Kampen om regeringsmakten och om ministerposterna hårdnar för varje dag som valdagen närmar sig.

I detta nummer av tidskriften Advokaten analyserar vi årets trender, skiljelinjer och vilka de stora frågorna är i Rättssverige. De frågor som främst diskuteras är hur man ska öka polisens effektivitet och införa strängare straff för vålds- och sexualbrott. Det är viktiga frågor, men det finns fler, till exempel hoten mot rättssäkerheten och den personliga integriteten, och nämndemännens vara eller icke vara i överrätterna.