Vittnesmål på video mindre trovärdigt
Nr 5 2008 Årgång 74Sara Landström är verksam vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Hon har i sin avhandling studerat hur olika presentationsformer påverkar uppfattningen av vittnet, förmågan att avslöja om någon ljuger och minnet av det man hört
Resultatet av Landströms studier är, kort uttryckt, att presentationsformen spelar roll. Den påverkar åhörarnas uppfattning om vittnets utsagor och person och hur väl man minns vittnesmålet. Ett levande vittne framför dig uppfattas som mer trovärdigt än vittnet man ser på video. På samma sätt mindes personerna som deltog i studierna innehållet i vittnesmålen bättre när de framlagts av en person i samma rum. Däremot spelade presentationsformen ingen roll för hur väl man kunde genomskåda lögner. Tidigare forskning har också visat att det är mycket svårt att se när en person ljuger. I de flesta fall får människor helt enkelt gissa.
Sara Landström tror att det finns en insikt om att presentationsformatet spelar roll, på något plan. Det märks inte minst av den stora betydelse man fäst vid muntlighetsprincipen i svensk rätt.
– Men jag tror inte att man riktigt tänker på hur stor roll det spelar med tekniken. Det märks på att man både i Sverige och utomlands varit väldigt snabb på att ta till sig ny teknik i domstolarna, säger Sara Landström.
Går för snabbt
– Den största risken är att en part systematiskt kan komma att gynnas av presentationsformen, medan en annan part missgynnas. Om en part nyttjar den här effekten och ser till att vittnen hörs personligen är det en fara, påpekar Landström.
– Om alla hanteras lika, så att det bara blir videoinspelningar i hovrätten, då behandlas man i alla fall lika. Men så kommer det inte att bli. Vissa hörs igen, fortsätter hon.
Sara Landström är noga med att understryka att hon inte tar ställning till teknikreformen i sig. Det kan naturligtvis finnas goda skäl att genomföra reformen trots de problem hennes forskning pekar på. Det kan handla om att vittnen och målsägande slipper pressen av att återvända till domstolen ytterligare en gång, eller att barn som videofilmas blir mindre nervösa och skrämda av det än av att stå inför domstolen. Sådana avvägningar är naturligtvis nödvändiga att göra.
– Men jag skulle säga att det går lite för snabbt, man tar lite för lätt på tekniken. Man borde ställa sig frågan ”när vi nu har tekniken, kan vi använda den?”, säger Sara Landström.
En modernare rättegång beskrivs ofta som en rättssäkerhetsreform, eftersom överinstanserna får ta ställning till exakt samma material som tingsrätten dömt utifrån.
Men riktigt så enkelt är det inte enligt Sara Landström.
– Man kan inte riktigt säga att det är samma material, för när man spelar in någonting får det en konsekvens. Den direkta upplevelsen i tingsrätten går förlorad i hovrätten, och då kan man inte säga att det är samma sak, påpekar Landström, som önskar att lagstiftarna åtminstone tagit ställning till detta dilemma.
Dessutom, skriver Landström i sin avhandling, kan vittnen som tillkommer eller förhörs på nytt i hovrätten göra ett starkare intryck på rätten än de videoupptagningar som spelas upp.
– Utifrån forskningen kan det bli så att tingsrätten är mer välvilligt inställd, och hovrätten som ser allt på video blir mer kritisk. Hur påverkar det ändringsfrekvensen? Det kan få effekt, men det får man se när man utvärderar reformen, sammanfattar Sara Landström, som hoppas på en ordentlig utvärdering några år efter genomförandet av En modernare rättegång.
Råd till advokater
Sara Landströms råd till advokaterna är att vara uppmärksamma på de effekter presentationsformen kan få.
– Det har betydelse hur du presenterar din klient. Fall inte offer för tekniken, utan hör vittnena igen om det behövs, säger hon.