Grupptalan – en svensk tiger!
Nr 5 2008 Årgång 74Pointlex Legala Affärer tar i nummer 2, 2008, upp lagen om grupprättegång (GrL) till diskussion. Det är bra! Advokat Martin Wallin, delägare och ansvarig för processgruppen vid Linklaters i Stockholm, konstaterar att den oro som fanns när lagen trädde i kraft var ”klart överdriven.” Det har han förvisso rätt i!
Men för drygt tio år sedan tog just den advokatbyrå Martin Wallin nu företräder, då med namnet Lagerlöf & Leman, på sig den för en advokatbyrå kanske inte så självklara uppgiften att på uppdrag av näringslivet skapa maximal oro. Man hävdade att det fanns all anledning att oroa sig och jobbade hårt på att stoppa ett lagförslag som siktade till ökad access to justice, fri konkurrens och en sund marknad. Bland annat hyrde man in företaget JKL för att lobba bort det amerikanska ”Frankenstein monster” – class actions – man såg framför sig. Det gick en tid. Det var inte bra. Men lagen hade sin gång och har nu fyllt fem år.
Att oron var ”klart överdriven” är sant. Men det betyder inte att lagen saknar betydelse. Enligt Wallin har ”såvitt känt enbart fem processer startats”. Sanningen är att det handlar om minst det dubbla. På svarandesidan figurerar: Aer Olympic, Falck Security AB, NCC AB, Försäkringsaktiebolaget Skandia (jag höll på att skriva Skandalia), Aftonbladet Nya Medier AB, Kraftkommission i Sverige AB (numera Stävrullen Finans AB), TeliaSonera Sverige Aktiebolag, Göteborgs Egna Hem AB, Järfälla kommun m.fl. (”Stulen barndom”), Svenska Staten genom JK (den privata spritimporten) och Luftfartsverket (buller från Arlanda). Långt framskridna planer finns för åtminstone tre nya grupprättegångar under 2008. Se till exempel