Annonser

Advokatsamfundet kritiserar datalagringsförslag

Att börja övervaka personer som inte misstänks för brott innebär ett paradigmskifte. Utredningsförslaget om lagring av teletrafikuppgifter är ett exempel på den nya ordningen. Det menar Advokatsamfundet i sitt remissvar.

I början av november överlämnade utredaren Gudrun Antemar sitt förslag till hur EG-direktivet om lagring av trafikdata från telefon- och internettrafik ska implementeras i Sverige. Enligt utredningen ska uppgifter om vem som kommunicerat med vem och hur länge lagras hos teleoperatörerna i ett år och därefter förstöras.

Advokatsamfundet har under hela processen med EG-direktivet varit kritiskt till planerna på att lagra stora mängder uppgifter om personer som inte misstänks för något brott. I sitt remissvar avstyrker samfundet också de förslag som går utöver EU:s datalagringsdirektiv. Advokatsamfundet påpekar bland annat att det innebär ett paradigmskifte att staten vidtar tvångsmedel mot medborgare som inte misstänks för brott. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg tycker ändå att utredningen är föredömligt utförd.
– Den ger en god analys av de implikationer som datalagringsdirektivet innebär, både principiellt och ur effektivitetssynpunkt, säger hon.

I Tyskland ska lagen om datalagring prövas av författningsdomstolen. I väntan på denna prövning har Bundesverfassungsgericht fastslagit att insamlingen av trafikdata får fortsätta. Uppgifterna får dock bara användas under vissa omständigheter, till exempel att det rör sig om allvarliga brott och att förundersökningen blir omöjlig eller allvarligt försvårad annars.

Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpning (SOU 2007:76)

Ulrika Brandberg