Annonser

Advokatkritik mot häkten

Missnöjet växer bland landets brottmålsadvokater. Advokaterna riktar skarp kritik mot att flera häkten inskränkt möjligheten för advokaterna att besöka sina klienter. Rättssäkerheten hotas anser advokaterna.

Tidskriften Advokaten har talat med advokater verksamma i Stockholm, Göteborg och Malmö om problemen vid häktena.

Advokater i Malmö och Göteborg beskriver hur utökade säkerhetskontroller medför stora förseningar i in- och utpassering från häktet, vilket tar tid från klientmöten. Dessutom kan det vara svårt att komma i kontakt med klienter per telefon. Men kritiken rör främst korta öppettider på häktena som starkt begränsar advokatens möjlighet att förebereda ett bra försvar. På Kronobergshäktet i Stockholm kan advokater komma in dygnet runt. För advokater som har stora mål i Malmö och Göteborg innebär det där-emot ofta stora problem. Pågår huvudförhandlingen mellan klockan 8.30 och 17.00, med en timmes lunchpaus, är möjligheterna minimala att träffa klienten för att diskutera försvarstaktik och svara på frågor. Flera advokater som tidskriften talat med säger att det innebär ett stort hot mot rättssäkerheten då kvalitén på försvaret försämras avsevärt.

– Som advokat behöver man veta hur klienten reagerar på nya uppgifter och hur han/hon ställer sig till ny information och påståenden. Har man stora mål som pågår över flera dagar innebär det helt klart problem. Även om man kan förbereda mycket sker det oväntade saker som måste skötas av försvaret. Kan man inte träffa klienten under tiden leder det naturligtvis till ett sämre försvar, säger advokat Thomas Wilton i Göteborg. 

För att klienten ska få det försvar han/hon har rätt till kan advokater tvingas att i större omfattning besöka häkten på helgerna. Men även då kan det uppstå problem. Advokat Cecilia Kongbäck, som är verksam i Göteborg, har ibland tvingats vänta i timmar innan hon fått träffa klienter på helgerna.

Enligt Thomas Wilton blir det upp till advokaten att ”läka bristerna” genom att sätta sig med klienten i samband med luncher eller pauser mellan förhandlingarna.
– Tiden räcker inte till. Det kan också hända att man själv behöver samla tankarna och då behöver man betydligt mer än tio minuters förhandlingspaus om man dessutom måste överlägga med klienten. En del mindre detaljer kan ibland klaras av per telefon men klienten har rätt att tala ostört med sin försvarare och dessutom tappar man alltid en dimension i kommunikationen om man överlägger per telefon, säger han.

Cecilia Kongbäck uppger också att möjligheterna att komma i kontakt med klienter via telefon skiljer sig åt mellan olika häkten.
– Det fungerar bra på en del ställen medan det är i princip omöjligt att komma i kontakt med klienten på andra. De återringer från häktet men ibland först efter flera timmar när jag varit tvungen att bege mig till rätten i ett annat mål. Det får till följd att klienterna blir stressade och upprörda. De tror ju att deras försvarare inte bryr sig om deras sak.

En annan faktor som komplicerar försvararens uppdrag är nya säkerhetskontroller som beskrivs som rigorösa. Mobiler, bälten, plånböcker och skor måste tas av och röntgas före inpassering.

Samtliga advokater som Advokaten talat med har stor förståelse för införandet av striktare inpasseringsregler men säger att det ändå tar onödigt lång tid varje gång.  – Det handlar om att respektera en yrkeskår. Säkerhetskontroller i tingsrätt och hovrätt är vi ju fritagna från, säger Cecilia Kongbäck.
– Det största problemet är dock tiden som inpasseringarna tar från våra klienter. Säkerhetskraven är lättare att förstå när det gäller fängelser men på häkten är det i större utsträckning tjänstemän och ombud som tvingas passera kontrollen. Privata besökare har säkert förståelse för den skillnaden. 

För att garantera den häktades rätt till ett bra försvar anser advokaterna att  öppettiderna ska utökas med cirka fyra timmar per dag, från klockan 07.00 till 20.00. Att det är ett rimligt önskemål stöds av ett JO-beslut från 2005*. I JO-uttalandet betonades att den offentlige försvararen i besökshänseende har en privilegierad ställning och att det är motiverat att göra åtskillnad mellan advokater och andra besökare som exempelvis anhöriga. I beslutet hänvisades även till ett uttalande av Anders Wigelius, tidigare justitieombudsman. Enligt Wigelius följer det av rättegångsbalkens bestämmelser att en försvarare inte ens på kvällstid bör avvisas från häktet utan att ha fått träffa sin klient. Om det av säkerhetsskäl eller personaltillgång uppstår praktiska problem med inpassering kan det dock vara nödvändigt att i så god tid som möjligt föranmäla besöket.

* JO-beslut dnr: 1030-2004