search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar

Adjungerat råd – en möjlighet till domarmeritering för kvalificerade och erfarna jurister

Om oss

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, som alla samspelar i det betydelsefulla arbetet att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Styrkan i vårt rättssamhälle sitter både i månghundraåriga traditioner och förmågan till förnyelse. Som anställd i Sveriges Domstolar blir du en del av båda. Därför satsar vi på engagerade, ansvarstagande medarbetare som vill upprätthålla rättssamhället och samtidigt utvecklas som person.

Svea hovrätt och Stockholms tingsrätt är två av landets största domstolar. Hovrätten har ca 350 anställda och består av åtta dömande avdelningar. Två av avdelningarna är specialiserade och inrymmer de särskilda domstolarna Patent- och marknadsöverdomstolen respektive Mark- och miljööverdomstolen. Stockholms tingsrätt har drygt 300 anställda och består av fem dömande avdelningar. En av avdelningarna är Patent- och marknadsdomstol. Båda domstolarnas lokaler är centralt belägna i Stockholm.

Länk – https://www.domstol.se/om-sveriges-domstolar/sa-fungerar-domstolarna/ 

Om anställningen

Under ett år kan du som är jurist prova på domaryrket inom Sveriges Domstolar – en unik möjlighet till nya erfarenheter och en värdefull merit i din framtida karriär!

Som adjungerat råd får du genom utbildning, praktiskt arbete och med stöd av erfarna kollegor möjlighet att arbeta som domare. I hovrätten ingår du i den kollegiala verksamheten och deltar i föredragningar och förhandlingar. I tingsrätten – där kärnan i arbetet är självständigt beslutsfattande - får du möjlighet att vara ordförande i förhandlingar och fatta beslut i olika typer av mål och ärenden. I båda domstolarna får du också skriva domar och beslut.

Det är nu fråga om en eller flera tjänster och rör sig om tidsbegränsade anställningar som avser ett år, varav sex månader i Svea hovrätt och sex månader i Stockholms tingsrätt. Tänkt tillträde är i anslutning till årsskiftet.

Vi söker dig som

  • är en skicklig jurist, har en god kommunikationsförmåga, har en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift samt har ett mycket gott omdöme.
  • har flera års erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete inom de rättsområden som förekommer hos oss. Det kan vara erfarenhet från arbete som till exempel åklagare, advokat, professor eller docent i ett rättsvetenskapligt ämne eller annan lagfaren person med mångårig erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete. Fullgjord notarietjänstgöring kan vara meriterande.
  • är van vid självständigt beslutsfattande och har förmåga att fatta beslut inom rimlig tid och med hög kvalitet.
  • är intresserad av att söka anställning som ordinarie domare inom något år.

För att säkerställa en inkluderande och rättvis rekryteringsprocess tillämpar Sveriges Domstolar kompetensbaserad rekrytering. Vårt urval bygger på kandidaternas kompetenser och meriter.

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Kontakt