search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser Världen

IBAHRI evakuerar afghanska kvinnor

Sedan talibanernas maktövertagande i Afghanistan har advokatorganisationen International Bar Associations människorätts­institut (IBAHRI) arbetat för att hjälpa kvinnliga domare, advokater, journalister och människorättsaktivister att lämna landet.

Hittills har mer än 100 kvinnor, plus deras familjer, kunnat lämna landet. Även ledningen för Afghanistans advokatsamfund har fått hjälp att ta sig ut. Många av de evakuerade befinner sig nu i Grekland, men behöver hitta andra länder att bosätta sig i.

IBAHRI söker nu advokater som är villiga att, pro bono, hjälpa de evakuerade att tryggt komma vidare och hitta mer varaktiga hem. Kontakta IBAHRI via Afghan.Appeal@int-bar.org för mer information och för att anmäla intresse.

Tortyranklagad general chef för polissamarbete

I slutet av november valdes Ahmed Naser al-Raisi, chefen för Förenade arabemiratens säkerhetstjänst, till ny Interpolchef, med ett fyraårigt förordnande. Ahmed Naser al-Raisi efterträder sydkoreanen Kim Jung-Yan.

Förenade arabemiratens säkerhetstjänst beskrivs som drivande i förföljelsen av motståndare till regimen i landet, och den nya Interpolchefen anklagas bland annat för tortyr.

Ahmed Naser al-Raisi blir inte den förste Interpolchefen med en tvivelaktig historia. Under andra världskriget leddes Interpol av nazisterna Reinhard Heydrich och Ernst Kaltenbrunner. Organisationen delade under denna period högkvarter med Gestapo.