search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Advokaters miljöarbete prisas

Miljöorganisationen LIFE, grundad av två indiska advokater, får årets Right Livelihood Award. Priset delas ut för ett innovativt juridiskt arbete ”som hjälper lokala samhällen att skydda sina resurser och stärker miljöskyddet i Indien”.

Årets Right Livelihood Award, ofta kallat det alternativa Nobelpriset, delades ut den 1 december till fyra mottagare. En av dem, den indiska miljöorganisationen LIFE, grundades 2005 av advokaterna Ritwick Dutta och Rahul Choudhary som ansåg att bristen på rättsliga prövningar av tvister med koppling till miljön var omfattande.

I dag arbetar några av Indiens främsta jurister inom LIFE med att driva rättsprocesser i allmänhetens intresse. Kampen bedrivs i samarbete med lokala samhällen och riktar sig mot några av Indiens mest betydande miljöhot, som avskogning och miljöfarliga infrastrukturprojekt.

En av LIFE:s tidiga framgångar var ett rättsfall mot det brittiska gruvföretaget Vedanta i delstaten Odisha. Indiens högsta domstol dömde att Vedantas planerade bauxitgruva inte fick tillstånd utan det lokala samhällets samtycke. Domen kom att bli prejudicerande.

Mottagarna av Right Livelihood Award får i år en miljon kronor vardera.

Annons
Annons