search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Advokatdagarna – en institution för landets advokater

Vi har nyligen genomfört 2021 års Advokatdagar. Som vanligt var det ett späckat program med många intressanta föredrag att välja mellan.

Advokatdagarna genomfördes digitalt men samtliga föredragshållare var fysiskt på plats.

Vi har fått beröm för att allt fungerade mycket bra men vi saknade förstås det fysiska mötet och inte minst den trevliga middag vi brukar ha.

Jag vill ta tillfället i akt och tacka alla föredragshållare som tog sig tid att planera och genomföra dessa mycket intressanta föreläsningar. Det är en speciell utmaning att föreläsa digitalt, inte minst saknas den positiva energin du får av ett rum fullt med åhörare.

Extra spännande i år var debatten rörande våra riksdagspartiers kriminalpolitiska program. Samtliga partier ställde upp med sina talespersoner vilket inkluderade justitieminister Morgan Johansson.

Debatten leddes av journalisten Inger Arenander på ett mycket skickligt sätt. Hon var lugn och saklig och framför allt mycket påläst. Vi som tittade fick konkreta svar och kunde konstatera att de stora skiljelinjerna mellan de olika partierna är få.

En annan intressant debatt var den som rörde frågan om vilket bevisvärde våra domstolar bör tillerkänna utskrifter från ”Encrochat”.

Här deltog advokat Thomas Olsson, kammaråklagare Sara Nilsson och f.d. lagmannen vid Norrtälje tingsrätt, som numer tjänstgör vid Södertörns tingsrätt, Göran Nilsson. Även här blev skiljelinjerna tydliga, och debatten leddes skickligt av journalisten Willy Silberstein.

Startskottet för Advokatdagarna ägde rum för elva år sedan. Jag vågar påstå att de har blivit en institution för landets advokater.

Vi ställer höga krav på innehållet och så även i år. Utöver justitieministern så fanns HD:s ordförande, riksåklagaren och den nya säkerhetspolischefen på plats.

Justitiekanslern höll en föreläsning om tillsynen över advokater.

Minst lika viktigt, förstås, var att några av landets mest framstående advokater var på plats och föreläste om sina expertområden.

Som kronan på verket delade vi också ut Advokatsamfundets pris för framstående insatser inom advokatyrket 2021 vilket i år gick till advokaten Charlotta Falkman. Ur motiveringen kan läsas följande: ”Genom sitt mångåriga engagemang i disciplinnämnden och genom sitt arbete som skiljedomare och som ordförande i Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut har årets advokat bidragit till att förbättra jämställdheten i skiljeförfaranden.”

Charlotta Falkman som varit ledamot av disciplinnämnden 2010–2020 berättade att hon i tid ägnat ungefär ett arbetsår för detta engagemang. Det har vi anledning att vara tacksamma för.

Stort grattis Charlotta!

Eva-Maj Mühlenbock
Ordförande i Sveriges advokatsamfund