search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Medierna

Generalsekreteraren om tillsynen

Disciplinnämndens tillsyn fun­gerar rättssäkert och Advokat­samfundet arbetar med en förstärkt etiksatsning. Det fastslog Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, i en replik i Göteborgs-Posten den 1 juli.

Bakgrunden var en tidigare debattartikel, där Christoffer Heimbrand och Frida Gommel från Liberala Studenter krävt ”kraftiga åtgärder för att stävja den gangsterromantik, och inte minst den flagranta brottslighet, som under lång tid har tillåtits växa inom kåren”.

Skägg i rättssalen väckte debatt

Brottmålsadvokaten Gunilla Dersand Holmberg efterlyste i en debattartikel i Expressen den 17 juli fler kvinnliga försvarsadvokater. Hon konstaterade att hon nästan alltid omges av skägg i rättssalen. Dersand Holmberg upplevde att mansdominansen bidragit till en machokultur i rättssalarna.

(Den skäggige) försvarsadvokaten Lars Kruse svarade den 22 juli. Kruse betonade att det i en stor del av brottmålen är den misstänkte själv som valt sin försvarare. Han var ändå övertygad om att det inte dröjer länge innan skäggdominansen i domstolarna minskar eller försvinner. ”För en sak kan jag garantera – den misstänkte vill ha det bästa försvaret och bryr sig inte om det är en man eller kvinna”.

Annons
Annons