search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

”Man ska inte göra karriär – man ska göra karaktär”

Utveckla din egen advokatkaraktär i stället för din karriär. Det rådet fick de över 200 sommarnotarier som deltog vid årets föreläsningar på Advokatsamfundet den 22–23 juni.

Programmet tog upp advokat­yrket som framtidsjobb. Ett ämne som diskuterades var advokat­rollen och goda råd på vägen då man är ung jurist eller nybliven advokat. Deltog i samtalet, som leddes av Mia Edwall Insulander, gjorde advokaterna Per Magnusson och Madeleine Varnäs samt juristen Marcus Seger.

– Jag hade en vän som sa till mig att man inte ska göra karriär – man ska göra karaktär. Och det får man verkligen göra som advokat. Man kan utveckla och jobba på den rollen man är som advokat och det är inte en fast roll. Det är väldigt kul, sa Madeleine Varnäs.

Frihet, kreativitet och tillfredsställelse var ord som återkom när advokatyrket diskuterades.

– När jag var lite yngre då var det en äldre kollega som sa till mig att advokater, det är de fria viddernas kvinnor och män. Och jag tycker att det ligger mycket i det. Man jobbar i och för sig på en advokatbyrå med klienter och måste naturligtvis hålla sig till det som ska göras, men det finns samtidigt en frihet och autonomi i det man gör. Det finns betydande möjligheter att påverka sitt arbete, sa Per Magnusson och tillade:

– Det är tillfredsställande och kreativt. Det handlar inte bara om, och kanske inte ens uteslutande, att läsa lagparagrafer – det handlar till stor del om att vara problemlösare.

Marcus Seger sammanfattade sina första år på advokatbyrå:

– Jag tror att de första åren är väldigt karaktärsdanande, och man ska tänka på att både hålla på sin integritet och våga visa framfötterna. Det gäller att man redan från början börjar definiera vem man kommer att bli som advokat. Det är klart att det är väldigt mycket att tänka på, men det är en väldigt rolig och intensiv resa under de första åren.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander är den som har tagit initiativ till föreläsningarna.

– Vi vill uppmuntra unga jurister att söka sig till advokatyrket och förhoppningsvis arbeta kvar på advokatbyrå. Framför allt gäller det att fundera på hur man är som person och välja yrke utifrån det som passar en bäst. Det finns en väldig frihet och kreativitet i advokatyrket och det är enormt utvecklande att arbeta som rådgivare till klienter, säger Mia Edwall Insulander.

– Det är viktigt att sommarnotarierna inför sitt arbete på byrå får en grundläggande kunskap om advokatetiken och advokatens viktiga funktion i rättssamhället, säger Hannes Grufman, jurist på Advokatsamfundet och en av föreläsarna.

Om föreläsningarna

Den första föreläsningsserien för sommarnotarier hölls sommaren 2020, då för en begränsad skara advokatbyråer. I år har samtliga advokatbyråer som varit intresserade kunnat erbjuda sina sommarpraktikanter möjlighet att delta i Advokatsamfundets föreläsningar.

Totalt var strax över 200 anmälda till föreläsningarna. Föreläsningarna hölls vid två tillfällen digitalt och syftet var att ge sommarpraktikanterna en inblick i rollen som advokat. På programmet stod också en föreläsning om etiken, advokat­yrkets kärnvärden och hur man blir advokat.

Föreläsningarna fick goda omdömen av deltagarna i den utvärdering som gjordes.

Karin Flygare
Annons
Annons