search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Klaus Manns Mefisto skildrar ständigt aktuella frågor

För Anders Eka, justitieråd och ordförande i Högsta domstolen, är läsning både avkopplande och en nödvändig stimulans.

Hinner du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på ditt nattduksbord?

– Ja, jag läser ganska mycket och har alltid gjort det. Det är både avkopplande och en nödvändig stimulans. Just nu läser jag De förlorade barnen av Valeria Luiselli. Mycket intressant om föräldraskap, relationer och flyktingfrågor. Vi ska diskutera den framöver i en bokklubb som jag är med i. På nattduksbordet ligger också Nina Burtons Flodernas bok och Katarina Frostensons F samt ett riktigt dåligt samvete som jag för ett tag sedan lagt åt sidan, Robert Musils Mannen utan egenskaper (av bokmärket att döma kroknade jag på sidan 118). Men jag ska läsa den framöver – jag lovar!

Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar du?

– Utan tvekan skönlitteratur. Jag har genom åren köpt många historiska faktaböcker och tänker alltid att jag ska ta mig an dem. Det blir dock ofta något skönlitterärt som tränger sig före. Men jag läser en del biografier, gärna författarbiografier. Jag hade mycket stort utbyte av Jens Liljestrands Mannen i skogen om Vilhelm Moberg, som jag läste för ett tag sedan. Men jag läser förstås också ett och annat relaterat till rätts- och samhällsfrågor.

Vilken är din starkaste läsupplevelse i livet?

– Det var en svår fråga! Dostojevskij har verkligen lämnat avtryck. Jag är väldigt förtjust i Bröderna Karamazov. Den är oerhört mustigt skriven med en fantastisk insikt om den mänskliga naturens svagheter och styrkor. Thomas Manns böcker måste jag också nämna. Bergtagen är en häftig läsupplevelse. Och Döden i Venedig kan man läsa många gånger. Orhan Pamuk gillar jag också väldigt mycket och hans Den svarta boken var suverän. Av svenska författare vill jag nämna Klas Östergren som gjorde stort intryck när jag var yngre och som jag fortfarande gillar mycket. Sedan kan jag förstås inte gå förbi Eyvind Johnson!

Vilken bok skulle du köpa till en god vän just nu?

– Jag har i sommar läst Mefisto av Klaus Mann. Den är skriven redan 1936 och handlar om en skådespelare som når enorma framgångar genom att välja att liera sig med de styrande nazisterna i 30-talets Tyskland. Den skildrar ständigt aktuella frågor om relationen till makten och längtan efter framgång. Den gjorde stort intryck på mig och den ger jag gärna bort till en god vän.

Annons
Annons