search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Coronapandemin hindrar dödsdömda att få advokathjälp

Amnesty International har publicerat sin årliga rapport om dödsstraffet i världen. 

I rapporten Death sentences and executions 2020 konstaterar Amnesty att antalet bekräftade avrättningar under 2020 är det lägsta på minst ett decennium.

Enligt rapporten är huvudskälet till minskningen framför allt att det har skett färre avrättningar i länder som brukar avrätta många personer, även om en viss del av minskningen berodde på uppehåll med avrättningar på grund av pandemin.

Amnesty skriver att restriktioner i samband med pandemin har påverkat tillgången till juridisk rådgivning och rätten till en rättvis rättegång i flera länder. Det gäller till exempel USA, där försvarsadvokater rapporterar att de inte har kunnat utföra avgörande utredningsåtgärder eller träffa sina klienter fysiskt.

– Att fortsätta med avrättningar mitt under en pandemi visar än mer på den inneboende grymheten i straffet. Att kämpa mot ett dödstraff är svårt redan under vanliga omständigheter, men pandemin innebar att många människor som väntade på att avrättas inte kunde få tillgång till personlig juridisk rådgivning, säger Amnestys internationella generalsekreterare Agnès Callamard i ett pressmeddelande.

I Egypten tredubblades antalet avrättningar. I USA återupptog Trumpadministrationen de federala avrättningarna efter 17 år och avrättade 13 dödsdömda under president Trumps sista sex månader vid makten. Efterträdaren Joe Biden har förklarat att han avser att avskaffa det federala dödsstraffet och att verka för att det ersätts med livstids fängelse även på delstatsnivå.

Annons
Annons