search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Affärsadvokaten som rycker in i vården

Jessica Stålhammar är delägare på Wesslau Söderqvist Advokatbyrå i Helsingborg och är främst inriktad på arbetsrätt. Hon medverkar också i lagkommentarer och anlitas som föreläsare. Nu har Jessica snabbutbildat sig till undersköterska och rycker in och arbetar på Helsingborgs lasarett.

Varför har du valt att utbilda dig för att rycka in på sjukhuset?

– Jag trivs mycket bra som advokat och har arbetat som affärsjurist i tjugo år efter fyra år på domarbanan. Jag har dock alltid varit intresserad av medicin och valde just mellan att läsa till läkare eller till jurist.

– För några år sedan pratade jag med en tandläkare under en middag. Hon berättade att hon varje sommar åker ut för att på volontärbasis arbeta som tandläkare i världen, framförallt i Afrika. Detta samtal inspirerade mig att göra något liknande. Jag har en termin från läkarlinjen på mitt CV, men kände att jag behövde någon mer praktisk utbildning för att kunna göra riktig nytta. I dag kan man läsa till undersköterska på distans. Detta gjorde jag därför under hösten 2019 och under våren 2020. Jag läste in den teoretiska delen på fyra månader.

– Det finns ett praktikkrav under utbildningen på åtta veckor, vilket kändes intensivt med tanke på att jag har mitt ”vanliga” arbete att sköta samtidigt. Via kontakter fick jag en praktikplats på Helsingborgs lasarett på kirurgavdelningen för mage och tarm, där de lät mig praktisera en dag per vecka. Samtidigt anmälde jag mig som volontär och bokades in på ett sjukhus i Ghana två veckor under sommaren 2020. På grund av coronapandemin blev resan inställd, men sjukhusavdelningen frågade om jag var intresserad av att rycka in vid behov. Jag tackade ja och har hoppat in några dagar eller helger per månad. Behovet har naturligtvis på grund av pandemin varit enormt under hösten och i vinter.

Vad ger det dig att arbeta i vården?

– Det kändes roligt och spännande att utmana sig själv med annat än det man normalt gör. Vårdyrket och advokatyrket är inte så olika som man kan tro. Det handlar om att ta hand om människor. Även på en affärsjuridisk byrå är det ju människorna bakom bolagen man hanterar och hjälper.

Vilka erfarenheter från advokat­yrket har du nytta av i vården?

– Oerhört många. Rent allmänt tror jag att man har lättare för att kommunicera med människor och hantera dem på ett korrekt och värdigt sätt när man under livet bygger på sin livserfarenhet. Och som advokat träffar man hela tiden okända personer på olika nivåer i samhället, precis som i vården, vilka befinner sig i ett utsatt läge. Det gäller då att kunna förhålla sig lugn, inbringa förtroende samt att ge relevant hjälp i en pressad situation.

Hur skiljer sig advokatverksamheten från verksamheten i vården?

– Sättet att arbeta är olika. Sjukvården är fortfarande väldigt hierarkisk på ett negativt vis, vilket går ut över informationsflödet om patientens mående. Här tycker jag att advokatkåren har lyckats bättre de senaste tjugo åren. 

Vilka erfarenheter kan du ta med dig i din advokatverksamhet?

– Livet är mycket skört. Det gäller att ta vara på det och skapa något meningsfullt så länge man har möjlighet.

Skulle du rekommendera andra advokater att göra samma sak?

– Absolut, om man är intresserad av vårdyrket och är beredd att prova något nytt. Det är fantastiskt lärorikt, allmänbildande och roligt! Nu hoppas jag att jag ska kunna åka till Ghana i sommar.

Annons
Annons