search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Nils Karlsson-Pyssling gjorde starkt intryck

Tillträdande presidenten i Svea hovrätt, Petra Lundh, kopplar gärna av med deckare. Men den starkaste läsupplevelsen hade hon i barndomen.

Hinner du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på ditt nattduksbord?

– Ja, för mig är läsning ett sätt att koppla av. Just nu ligger det tre böcker på mitt nattduksbord, Mitt ibland oss av Evin Cetin och Jens Liljestrand, Straff av Ann-Helén Laestadius och I sällskap med döden av Ingvar Carlsson. Jag förstår att det här låter lite dystert, men det har sina förklaringar. Både den förstnämnda och den sistnämnda är delvis arbetsrelaterade. Mitt ibland oss handlar om den gängkriminalitet som är en stor del av Åklagarmyndighetens vardag och Ingvar Carlsson har jag jobbat tillsammans med i en statlig utredning.

Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar du?

– Skönlitteratur, helt klart! Men som man kanske kan förstå av böckerna på nattduksbordet har jag en dragning till litteratur som på ett eller annat sätt skildrar verkligheten eller vår samtid. Jag ska inte heller sticka under stol med att jag gillar deckare och kriminalromaner. Tydligen får jag inte nog av brott och straff på jobbet!

Vilken är din starkaste läsupplevelse i livet?

– Jag måste nog svara Nils Karlsson-Pyssling av Astrid Lindgren! Jag fick den när jag fyllde fem år och sidorna är helt sönderlästa, så den gjorde onekligen ett starkt intryck.

Vilken bok skulle du köpa till en god vän just nu?

– När ingen lyssnar av Diamant Salihu, eftersom jag tycker att den på ett så tydligt sätt speglar ett av vår tids största samhällsproblem. Det är viktigt att allmänheten får en bredare bild av hur organiserad och totalt hänsynslös den gängkriminalitet är som vi ser i Sverige i dag.

Annons
Annons