search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

En god bok ger välbehövlig energi och perspektiv

Advokat Tone Myhre-Jensen, managing partner på Cederquist, menar att det är viktigt för känsla och avkoppling att böckerna är pappersböcker.

Hinner du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på ditt nattduksbord?
– Absolut! Mellan jobb och barnens aktiviteter så är att få läsa en god bok något som ger välbehövlig energi och perspektiv. Viktigt dock att det är pappersböcker (försökte mig på att läsa digitalt och att lyssna på ljudböcker men det var inte alls samma känsla eller avkoppling). På mitt nattduksbord finns en trave böcker i blandade genrer – deckare (till exempel om Maria Wern som löser fall på Gotland) och memoarer/biografier, däribland Tore Rems Olav V. Ensom majestet och Marcus Aurelius Självbetraktelser. Självbetraktelser är en kort och tankeväckande bok med en stoikers reflektion kring moralen, livet och döden. Användbart då som nu.

Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar du?
– Jag föredrar en kombination. Juridisk litteratur kommer med arbetet, men även annan facklitteratur kan vara kul att blanda med skönlitteratur, till exempel inom medicin och psykologi.

Vilken är din starkaste läsupplevelse i livet?
– När jag var yngre var jag lite av en bokmal. Nelson Mandelas Den långa vägen till frihet bidrog mycket till min vilja att bli jurist och mitt unga jags önskan om att arbeta för idealen rättvisa och demokrati. Nu gör jag förvisso det, men möjligen inte på det sätt som jag såg framför mig. En stark läsupplevelse på senare tid är Viktor Frankls Livet måste ha en mening. Viktor Frankl var psykiatriker och sökte svaret på vad som gör att vissa människor överlever och finner mening med livet även under vidriga förhållanden. Han skildrar i boken sina fruktansvärda upplevelser som fånge i koncentrations­läger, samtidigt som han kopplar det till logoterapins tankar och frågan om hur man lever ett meningsfullt liv. Det som grep mig mest när jag läste boken var hans strävan efter att i omänskliga situationer alltid behålla sin värdighet och hur han fann hur viktigt det var för männi­skans överlevnad att, i det lilla, hitta och känna någon form av mening, något att kämpa vidare för.

Vilken bok skulle du köpa till en god vän just nu?
– Eftersom det är Norges nationaldag i dag så får det bli Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset – en av mina favoriter som jag fick av min farmor när jag var ung. 

Annons
Annons