search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Två populärvetenskapliga böcker har skakat om min världsbild

Christina Ramberg är professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Hon gillar populärvetenskap men läser också romaner.

Hinner du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på ditt nattduksbord?

– Jag läser mindre nu än tidigare vilket nog beror på att jag låter tidningar och poddar ta mer tid, liksom min förälskelse. Just nu lyssnar jag på Röde Orm som ljudbok. En fantastisk upplevelse som jag inte vill ska ta slut. Dessförinnan läste jag Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg och skrattade så tårarna rann. Boken innan den var Moa Herngrens Skilsmässan, som jag rekommenderar. Den är inte tung, men ändå tänkvärd och spännande. Min bonusdotter Stina gav mig Världen av i går av Stefan Zweig och den njuter jag av i små portioner med ganska långa uppehåll.

Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar du?

– Juridisk facklitteratur är en (intressant) nödvändighet. Jag gillar populärvetenskap och har ett ratio på cirka ⅔ romaner och ⅓ populärvetenskap. Jag tycker om alla möjliga fack: klassiska filosofer, ytlig självhjälpslitteratur, historia (till exempel Skånes historia av Gunnar Wetterberg), språkutveckling, matematik och träd.

Vilken är din starkaste läsupplevelse i livet?

– Det är tveklöst Utvandrarna av Vilhelm Moberg. Jag grät och hulkade så jag inte kunde fortsätta läsa. Ofta tänker jag på den historien när jag är på min gamla släktgård i Dalsland och försöker föreställa mig mina anfäders hårda liv. Två populärvetenskapliga böcker har skakat om min världsbild. För det första Daniel Dennet, Darwin’s Dangerous Idea. Dennet är en intressant filosof. En av hans böcker övertygade mig om att jag inte existerar. Numera tror jag att jag finns. Hans bok om Darwin har fått mig att ifrågasätta guds existens och meningen med livet. Den andra är Steven Pinker, The Better Angels of Our Nature. Pinker är alltid bra. I The Better Angels visar han hur våldet i samhället har minskat successivt alltsedan människans tillblivelse och spekulerar i orsakerna till denna positiva utveckling.

Vilken bok skulle du köpa till en god vän just nu?

– Jag borde försöka hitta Anna Wahlgrens Barnaboken på antikvariat och ge till min äldsta son Eric som snart ska bli pappa.