search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser världen

Rysk invasion startade 2014

Rysslands invasion av Ukraina startade i april 2014, enligt Europadomstolen i Strasbourg. Domstolen har prövat två klagomål från Ukraina om bland annat annekteringen av Krim, och ett från Nederländerna gällande nedskjutningen av ett flygplan från Malaysia Airlines, på väg till Amsterdam 2014.

Målet avgjordes i stor kammare i Europadomstolen. Beslutet innebär att ukrainare, men även anhöriga till offren från det nedskjutna planet, kan kräva kompensation från Ryssland i Europadomstolen.

Sotoudehs make ska fängslas

Den iranska regimen har begärt att den iranske människorättsaktivisten Reza Khandan, make till advokaten Nasrin Sotoudeh, ska inställa sig i fängelset för att avtjäna ett sexårigt straff. Kallelsen kom bara några dagar efter att Nasrin Sotoudeh, som är villkorligt frigiven från ett 38-årigt fängelsestraff, gav en intervju i tv-kanalen CNN. Människorättsgruppen Centret för mänskliga rättigheter i Iran beskriver kallelsen som ett försök att tysta Nasrin Sotoudeh, som är en av regimens hårdaste kritiker.

Källa: Law Society Gazette

EU-kommissionen drar Polen inför domstol

Polens författningsdomstol och dess praxis strider mot EU-rätten. Det anser EU-kommissionen, som nu beslutat att ställa Polen inför EU-domstolen.

Rättsprocessen inleddes redan 2021, sedan författningsdomstolen deklarerat att polsk rätt har företräde framför EU-rätten. EU-kommissionen delar inte den uppfattningen, utan anser att domstolens beslut strider mot EU-rättens grundprinciper och dess företräde framför nationell lag. Enligt kommissionen lever författningsdomstolen själv inte heller upp till kraven på oberoende domstolar.