search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Föremål hjälper oss minnas Förintelsen

På den internationella minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari tilldelades dokumentärfilmaren och fotografen Johan Palmgren ett stipendium av Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen. Generalsekreterare Mia Edwall Insulander var med och ledde stipendieceremonin.

Johan Palmgren får stipendiet på 350 000 kronor för sitt filmprojekt om insamlandet av föremål med koppling till Förintelsen.

”En servett, en fingerborg eller en randig jacka. Minnet av Förintelsen ligger inkapslad i de allra enklaste ting. Med detta unika arbete, dokumenterar Johan Palmgren berättelser som väcker liv i personliga ägodelar från Förintelsen. Föremålen öppnar dörrar till historien. Johan Palmgrens film förevigar skildringarna för framtiden.” Så lyder delar av motiveringen.

– Vid en första anblick kan föremål som en båtbiljett, knapp eller servett te sig som döda ting. När jag får sätta mig ner med personen som har föremålet i sin ägo och jag får hela historien bakom objektet så får det liv. Tingen blir symboler för något mycket större. Personer som tidigare inte fått komma till tals får nu möjligheten att berätta historier som hjälper oss att minnas och föra kunskap vidare så att vi aldrig glömmer Förintelsen, säger Johan Palmgren.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, som sitter i stiftelsens styrelse, var tillsammans med Micael Bindefeld konferencier under ceremonin.

Årets stipendium delades ut av kardinal Anders Arborelius.

Karin Flygare