search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Stimulerande, välbetalt och roligt att jobba på byrå

Jakob Andersson är sedan några månader advokat på Setterwalls, där han främst arbetar med tvistlösning.

Har du någon advokatförebild?

– Svaret måste vara någon som jag har bevittnat ”in action”. Det vore för smörigt att uppge mina närmaste delägare (men nu kanske jag gjorde det ändå!). Försvararen Ulrik Smedberg får bli mitt självklara svar; en snabbtänkt och skicklig retoriker vars kostnadsräkningar inte reflekterar hur mycket han egentligen slåss för sina klienter. Från mitt eget skrå måste jag ändå nämna Åke Fors, för hans juridiska bredd och djupsinniga kommersiella kunnande. Fanny Gleiss Wiborg och Emilia Lundberg känns också som självklara omnämnanden.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Lagkänslan och den ömsesidiga lojaliteten mellan de biträdande juristerna och delägarna på min arbetsplats är oerhört motiverande. Den har fått mig att inse att utöver självklarheter som att ha ett stimulerande och välbetalt arbete så kan man faktiskt också ha väldigt roligt och trivsamt på affärsjuridisk byrå.

Hur tas du som yngre advokat emot i tvistlösningskretsar?

– Jag upplever mig ha blivit mycket väl mottagen i egentligen alla avseenden. Det kan nog bero på att jag har haft förmånen att inte bara få jobba med gigantiska tvister, där ens roll som nykläckt lätt reduceras till att göra rättsutredningar, utan faktiskt också få ha en del eget ansvar under förhandlingar. Jag tror det finns goda förutsättningar i tvistlösningsvärlden att göra ett namn för sig tidigt. Till exempel finns det många föreningar att engagera sig i. Ett annat sätt är att profilera sig inom rättsområden genom föreläsande och artikelskrivande, något som jag personligen kan rekommendera.