search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

”Medmänskligheten är min främsta drivkraft”

Karin Roberts är advokat och counsel på Delphi, där hon också ansvarar för Stockholmskontorets sociala arbete och mångfaldsarbete. Nyligen nominerades Karin Roberts till titeln Årets jurist 2022.

Du är ansvarig för byråns sociala arbete i Stockholm. Varför har du engagerat dig i detta?

– Att öka mångfalden inom näringslivet är något jag tycker är oerhört viktigt. Vi har en bristande mångfald på affärsjuridiska byråer. Det finns ingen bra anledning till att sammansättningen av vår personalstyrka inte ska motsvara den mångfald som finns i vårt samhälle i dag.

Vad driver dig?

– Medmänskligheten är min främsta drivkraft. Jag har alltid haft oerhört ont av att se andra utsättas för utanförskap, oavsett form. Jag vill vara en röst för barn och ungdomar som riskerar att möta motgångar. Men också för de personer som det inte är lika självklart för att satsa på sina egna drömmar. Jag antar att jag har en god portion empati och patos som fungerar som min kompass. Jag tycker inte att det är tillräckligt att behandla alla lika, jag tror att vi i många situationer behöver sträcka ut en hand till dem som är i behov av hjälp.

Varför ska advokater arbeta för mångfald?

– Min uppfattning är att det kommer att vara en stor konkurrensfördel för de advokatbyråer som engagerar sig i mångfaldsfrågor. Jag är övertygad om att det inte bara blir en mer dynamisk stämning på jobbet utan att vi även kan erbjuda våra klienter bättre tjänster med en bredare erfarenhetsbas bland oss kollegor.

Hur är intresset från kollegerna?

– Det bästa med ­Delphi är allas engagemang, det gör CSR-arbetet enormt roligt. Vi gör detta tillsammans. Det är meningsfullt och ger oss glädje och energi. Delphi har ett strukturerat och ihärdigt mångfaldsarbete. Vi har haft ett antal personalaktiviteter under de senaste åren för att hjälpa kvinnor och barn som lever i social och ekonomisk utsatthet. Tillsammans har vi stöttat fritidsaktiviteter, handlat julklappar och sett till att det finns mat på bord som annars skulle vara tomma under högtider och lov.

Du har fyra barn och arbetar på en affärsjuridisk byrå. Hur får du livet att gå ihop?

– Det går alldeles utmärkt. Mina ledord är tydlighet, respekt och glädje. Jag älskar att arbeta som advokat. Det är stimulerande, utmanande och givande. Arbetet kan vara väldigt flexibelt, men det krävs planering och tydlighet. Jag får energi av högt tempo och är bra på återhämtning när det tillåts.

– Under kortare perioder kan det vara påfrestande för familjen när jag arbetar mycket. Min man arbetar som barnläkare och arbetar också många och långa pass. Vi pratar ofta med våra barn om att vi har valt våra yrken för att vi tycker om dem. Det är inte tillåtet att prata negativt om arbete hemma hos oss. Det är särskilt viktigt för mig som kvinna och mamma till fyra döttrar – alla föräldrar som vill och kan jobba ska respekteras för detta. Det går att vara en närvarande förälder och samtidigt ha ett jobb som kräver höga prestationer. Jag gillar att mamman i mina barns rollekar alltid har med sig en dator och en kopp kaffe!

Har du någon advokatförebild?

– Jag arbetar tillsammans med Elisabeth ”Lisa” Eklund. Lisa är en fantastisk advokat. Klienterna uppskattar hennes pragmatiska arbetssätt och att hon lyssnar på dem enormt mycket. Lisa värnar om klienter, kollegor och byrån. Hon värdesätter moral, har en oklanderlig disciplin och aldrig sinande energi. Sedan min första anställningsintervju har jag känt att jag har Lisas fulla stöd och respekt. Det är få förunnat att ha den situationen på sitt arbete och det har givetvis varit en stor anledning till att jag kan vara en bra advokat och en bra förälder samtidigt.