search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Aktuelltnotiser

Ny medalj till Stig Strömholm

Svenska Akademien har tilldelat professor emeritus Stig Strömholm sin främsta utmärkelse, Akademiens stora pris. Stig Strömholm var professor i allmän rättslära samt i civilrätt med internationell privaträtt och dessutom rektor för Uppsala universitet 1989–1997. Förutom en mängd vetenskapliga publikationer har Stig Strömholm också skrivit en rad skönlitterära verk.

Diskussion behövs om tvångsmedel

Eventuella nya tvångsmedel måste diskuteras, beredas ordentligt och värderas utifrån behov, effektivitet och proportionalitet. Det fastslog Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander som i januari talade på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.

– Rubriken på det här passet är Sprickor i samhällskontraktet. Jag är inte säker på att nya tvångsmedel kan laga de sprickorna, sa Mia Edwall Insulander.

Generalsekreteraren talar tillsammans med Jerzy Sarnecki, professor emeritus vid Stockholms universitet. Seminariet går att se på Folk och Försvars Youtubekanal youtube.com/@folkochforsvar.

Morgan Johanssons lagbok gick för 18 000

18 000 kronor blev slutpriset på den förre justitieministern Morgan Johanssons (S) lagbok när den i december såldes på auktionssajten Tradera. Pengarna gick till Musikhjälpen, som 2022 hade temat ”För en tryggare barndom på flykt från krig”. Lagboken var komplett med anteckningar från arbetet i departementet. De mest slitna sidorna i boken är, enligt den förre justitieministerns uppgift till Dagens Juridik, föga förvånande brottsbalken.

Johanna Ekström prisad för bråkighet

TT-journalisten Johanna Ekström fick i december ta emot det svenska 17-nätverkets årliga pris Årets bråkigaste kvinna. Utmärkelsen – för en sådan är det – fick hon för sin granskning av hur e-handelsbolag som kapitaliserar på feministiska reklambudskap riktade till kvinnor samtidigt till lejonparten av bolagen ägs av män.

17-nätverket har som syfte att få fler kvinnor att både äga och driva stora bolag. Advokatbyrån Setterwalls är partner till nätverket, och priset utdelades av byråns managing partner Henrik Kjellander.

Lukta på SCC:s skiljeförfaranden

Hur doftar ett skiljeförfarande vid SCC Skiljedomsinstitut? Svaret är ambra, trä och kryddor. Så doftar i alla fall den parfym som skiljedoms­institutet tagit fram i samband med nylanseringen av varumärket. Doften är framtagen med hjälp av artificiell intelligens, AI, som analyserat bilder och logotyper hämtade från institutets webbplats. Resultatet blev SCCENT – The scent of world class arbitration. Parfymen kan beställas via SCC:s webbplats.

Vänersborg får ny domstolsbyggnad

Regeringen har gett klartecken för en ny domstolsbyggnad i Vänersborg. Byggstarten är planerad till början av 2024 med beräknad inflyttning under sommaren 2026. Byggnaden är ritad av arkitektkontoret FOJAB och kommer att uppföras intill centralstationen i Vänersborg.