search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Nytt digitalt verktyg kan ge smartare hantering av separationer

Advokat Per Gröndahl har tagit fram ett nytt digitalt verktyg för rådgivning och rättstillämpning i bodelningar och separationer.

Per Gröndahls verktyg är internetbaserat och tar främst sikte på bodelningssituationer. Verktyget har två huvudsakliga funktioner: för det första rådgivning och för det andra rättstillämpning och beräkningar.

– Klientens fråga som i stort sett alltid ska besvaras i separationer är: ”Kan jag bo kvar i den nuvarande bostaden?” Den frågan är numera ganska komplicerad att besvara. Den kräver att det inte görs bara en bodelning utan även andra beräkningar, säger Per Gröndahl.

Tjänsten kan användas i dessa situationer, berättar Per Gröndahl, och tillägger att klienten även har flera andra frågor, som behöver besvaras och som kräver komplicerade och tids­ödande beräkningar. Nya regler om amorteringar och banklån medför ofta att ingen av parterna självklart kan behålla det gemensamma hemmet.

– Utan ett digitalt verktyg finns det knappast praktiska möjligheter att undersöka flera olika alternativ. Webbtjänsten ger sekundsnabba svar på nya alternativ och tar rådgivningen till en ny nivå. Tjänsten kan göra alla beräkningar som behövs i en separation och kan producera skriftliga rapporter för bland annat avtal om bodelning och underhåll till barn, amorteringar och sammanfattning av den nya ekonomin efter separationen.

Gröndahl använder själv regelbundet sin webbtjänst och de rapporter den kan generera, och i ett komplicerat mål om underhållsbidrag har han lämnat in rapport från webbtjänsten utan att få några synpunkter från domstolen.

Men advokater ska ju tjäna pengar på att debitera tid?

– Vi advokater behöver ta den tekniska utvecklingen i anspråk. I USA och Storbritannien har digitala stöd kommit betydligt längre. Vi ligger efter i Sverige.

Hur reagerar dina kollegor?

– En del säger att det är jättebra. Andra blir helt förskräckta eftersom det är någonting de inte alls känner till, säger Gröndahl.

Från början var webbtjänsten tänkt att användas av allmänheten. Men det visade sig vara för svårt för allmänheten att förstå de olika begreppen. Därför arbetar Per Gröndahl just nu med att anpassa tjänsten till profes­sionella juridiska användare.

– En sådan här tjänst blir aldrig färdig, utan det krävs samarbete och utveckling.

Det som är gjort nu inom ekonomisk familjerätt kan man göra inom mängder av olika områden, menar Gröndahl. Norstedts förlag har visat intresse för webbtjänsten. Det visar att tjänsten kan vara användbar, menar Per Gröndahl.

Upprinnelsen till webbtjänsten var att Per Gröndahl hade en klient med en väldigt komplicerad bodelning. Motparten ville ideligen ha ändringar. Till slut tyckte Gröndahl att han inte hela tiden kunde räkna om bodelningen. Därför tog han fram ett Excelark för att förenkla beräkningarna. Han tänkte att det kunde vara bra att ha som ett rådgivnings- och beräkningsverktyg i separationer. Detta har senare kompletterats med ­underhållsbidrag, bostadsbidrag, amorteringar och lånekostnader med mera. I maj 2021 var den första versionen klar. Minst ett och ett halvt års heltidsarbete ligger bakom satsningen. I grunden är tjänsten uppbyggd i Excel, men är konverterad till en onlinemjukvara genom den svenska tjänsten Molnify, som skapar webbappar direkt från Excel-filer. Verktyget kan användas i dator, surfplatta eller mobil­telefon.

Lexdomus AB

Webbtjänsten ägs av bolaget LexDomus AB, vars delägare är advokat Susanne Linder (gift med Per Gröndahl), Pernilla Lindeborg (skattejurist) och Per Gröndahl. Advokater som är intresserade av att prova tjänsten får gärna höra av sig med synpunkter till Per Gröndahl.

Proffsversionen som är under utveckling nås just nu via appen app.molnify.com/app/mne_pro_gifta2

Annons
Annons