- Aktuellt
Tonåren gav starka läsupplevelser
Justitiekansler Mari Heidenborg väljer ofta en bok framför tv eller film, och då gärna en roman eller en biografi.
Hinner du läsa något på fritiden, och vad ligger i så fall på ditt nattduksbord?
– Jag läser gärna på fritiden och har ofta en hög med böcker på nattduksbordet. Jag tycker det är skönt att koppla av med en bra roman och väljer inte sällan en läsupplevelse framför tv och film. För närvarande läser jag ”Shuggie Bain”, en ganska dyster skildring av åttiotalets arbetslöshet i ett gruvsamhälle i Skottland men som också innehåller ett kärleksfullt porträtt av en mamma.
Skönlitteratur eller facklitteratur – vilket föredrar du?
– Jag föredrar skönlitteratur men läser också mycket facklitteratur. Läser med förkärlek biografier, inte minst då de innehåller en hel del nutidshistoria och sätter in olika företeelser i dåtidens tankevärld. Var oerhört förtjust i biografin över journalisten Ester Blenda Nordström, ”Ett jävla solsken” och berördes starkt av biografin över Raoul Wallenberg, ”Det står ett rum här och väntar på dig”.
Vilken är din starkaste läsupplevelse i livet?
– Jag har haft en hel del starka läsupplevelser genom åren och de flesta hade jag i tonåren då jag var en riktig bokslukare och läste många av klassikerna. En författare som berörde mig starkt var Alexander Solzjenitzyn och hans böcker om Sibiriens Gulagläger.
Vilken bok skulle du köpa till en god vän just nu?
– Jag är för egen del intresserad av att läsa något av årets nobelpristagare i litteratur, Annie Ernaux, och skulle gärna ge bort något av hennes verk.