search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser Världen

Obegränsade böter oroar advokater

I det brittiska parlamentet behandlas ett lagförslag med nya regler om penningtvätt för advokater som skapat oro i advokatkåren. I Economic Crime and Corporate Transparency Bill, som utgör ett tillägg till 1974 års advokatlag, föreslås att kontrollmyndigheten Solicitors Regulation Authority, SRA, ska kunna utfärda obegränsade bötesbelopp för advokater som bryter mot penningtvättsreglerna. Högsta möjliga böter höjdes nyligen från 2 000 till 25 000 pund.

Källa. Law Society Gazette

Forskning om styre och fattigdom prisas

Juristen och statsvetaren Beatriz Magaloni tilldelas the Stockholm Prize in Criminology 2023. Beatriz Magaloni kommer ursprungligen från Mexiko, men är i dag verksam vid Stanforduniversitetet i USA, där hon forskar om förhållandet mellan fattigdom och hur ett samhälle styrs.

I sin forskning, som till stor del genomförts i Mexiko och Brasilien, har pristagaren visat på riskerna med osäkra juridiska metoder och polisvåld. Priset utdelas vid nästa års Stockholm Criminology Symposium.

Muslimsk kvinna tar över Law Society

Den 12 oktober valdes advokaten Lubna Shuja till ordförande för det engelska advokatsamfundet Law Society of England and Wales. Hon är organisationens sjunde kvinnliga ordförande men också den första muslimska ordföranden och den första av sydasiatiskt ursprung i samfundets närmare 200-åriga historia.

Den nya ordföranden är ensampraktiserande advokat med kontor i Birmingham. Hon är bland annat specialiserad på familjerättslig medling. Lubna Shuja efterträdde I. Stephanie Boyce. Därmed får samfundet också för första gången två kvinnor i följd på ordförandeposten.

Advokatbyråer i topp som familjevänliga

Brittiska advokatbyråerna DWF och Pinsent Masons finns med på tio i topp-listan när organisationen Working Families listar landets mest familjevänliga arbetsplatser. DWF, trea på listan, och Pinsent Masons, åtta, får dock båda stryk av åklagarmyndigheten i England och Wales, Crown Prosecution Service, som kommer på andra plats. Rankningen bygger på faktorer som företagskultur och policies på arbetsplatserna.

Ren miljö är en mänsklig rättighet

Europarådet uppmanar sina 46 medlemsstater att aktivt överväga att erkänna rätten till en ren, hälsosam och hållbar miljö som en mänsklig rättighet. Europarådet rekommenderar staterna att driva igenom den nya mänskliga rättigheten i respektive nationell lagstiftning och med respekt för ett antal rättsliga principer från den internationella miljörätten, bland annat icke-skadeprincipen och försiktighetsprincipen.

IBA: Saudiska twittrare måste genast friges

Nourah al-Qahtani och Salma al-Shehab, två saudiska kvinnor, har dömts till 45 respektive 34 års fängelse för uttalanden på Twitter. Nu uppmanar den internationella advokatorganisationen International Bar Associations människorättsinstitut, IBAHRI, den saudiska regimen att genast frige de båda.

Fängelsedomarna kom sedan de båda kvinnorna, oberoende av varandra, postat kritik mot landets styre. Nourah al-Qahtani och Salma al-Shehab dömdes enligt Saudiarabiens antiterrorism- och anticyberbrottslagar, lagar som ofta uppges användas mot just regimkritiker. Enligt IBAHRI är de båda offer för Saudiarabiens ovilja att acceptera yttrandefrihet i landet. Flera andra kvinnliga aktivister har tidigare fängslats på ett liknande sätt.

Censurlag antagen av Turkiets parlament

Turkiets parlament antog i mitten av oktober ett lagstiftningspaket som kraftigt begränsar yttrandefriheten och informationsfriheten i landet. Paketet, kallat censurlagen, innehåller förändringar i strafflagen, presslagen och internetlagen.

Bland annat införs ett nytt brott, spridning av falsk information, med fängelse i ett till tre år i straffskalan. Regeringen får också större möjligheter att styra över innehållet på nyhetssajter på nätet.

Källa: Human Rights Watch

Massflyktsdirektiv förlängs med ett år

EU:s massflyktsdirektiv ska fortsätta att gälla för flyktingar från Ukraina minst till mars 2024, meddelade EU i mitten av oktober. Direktivet innebär att flyktingar från Ukraina i de allra flesta fall har rätt till skydd i EU-länderna utan någon prövning av asylskäl.

Ukrainska MR-kämpar dubbelt prisade

Den ukrainska män­nisko­rätts­organisationen Centret för medborgerliga rättigheter och dess grundare juristen Oleksandra Matvijtjuk tilldelas i år både Nobels fredspris och det så kallade alternativa Nobelpriset, Right Livelihood Award. Organisationen grundades 2007 för att främja demokrati och mänskliga rättigheter i Ukraina. Sedan invasionen av Ukraina i februari i år har Centret för medborgerliga rättigheter lagt ner ett betydande arbete på att dokumentera ryska krigsbrott i Ukraina.

Organisationen delar Right Livelihood-priset med de somaliska människorättsförsvararna Fartuun Adan och Ilwad Elman och Cecosesola, ett venezuelanskt kooperativt nätverk. Även Nobels fredspris har i år tre mottagare: förutom Centret för medborgerliga rättigheter också den belarusiske människorättsaktivisten Ales Bjaljatski och den ryska organisationen Memorial.

Annons
Annons