search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Historisk men skrämmande frihetskamp pågår

Protesterna i Iran växer i styrka, sedan 22-åriga Mahsa (Jina) Amini avlidit på sjukhus i Teheran den 16 september, efter att hon gripits och misshandlats av moralpolisen. Advokater med anhöriga i Iran beskriver en både skrämmande och hoppingivande situation.

Inte minst är det barn och ungdomar, många av dem flickor, som nu demonstrerar mot diktaturen och det långvariga förtrycket i landet. Protesterna besvaras våldsamt. 144 människor eller fler hade i mitten av oktober dödats av Irans säkerhetsstyrkor i samband med protesterna, enligt Amnesty International. Minst 23 av de dödade ska vara barn.

Även advokater har hamnat i skottlinjen. Advokaten Mohammad Reza Sarvari sköts i slutet av september till döds av säkerhetsstyrkor, efter att han publicerat bevis för att ett barn dödats av myndigheterna. Den 12 oktober demonstrerade advokater utanför det iranska advokatsamfundets lokaler i Teheran. I sociala medier spreds en video som visade hur advokaterna ropade slagorden ”Kvinna liv frihet” och ”politiska fångar måste släppas”. I slutet av videon skingras advokaterna med tårgas. Minst tre advokater ska ha gripits i samband med demonstrationen.

Händelserna i Iran har väckt starka känslor i Sverige, inte minst bland de många svenskar som har släkt och vänner i Iran. Advokaterna Golko Khosravi, Mona Haghgou Strindberg och Behrang Eslami är tre av dem. De beskriver en både skrämmande och hoppingivande situation. Golko Khosravi talar om en historisk frihetskamp.

– Protesterna inleddes av kvinnor i protest mot slöjtvång, men övergick så småningom till protest mot hela förtryckarregimen i Iran. Modet som kvinnorna visar överträffar fantasin, säger hon, och tillägger att många av demonstranterna är unga från 13 år och uppåt. protesterna är inte de första under den islamiska republikens drygt 40-åriga historia.

Behrang Eslami anser ändå att dagens situation är unik, eftersom demonst­ranter sluter upp över hela landet. Protesterna har också ett ovanligt brett stöd.

– Det väcker visst hopp att även statligt anställda, som genom sina anställningar får stora förmåner, uttrycker sitt missnöje mot regimen, säger Behrang Eslami.

Alla de tre advokaterna har haft kontakt med anhöriga i Iran sedan protesterna startade. Det är dock svårt att kommunicera, då den iranska regimen stängt av internet. När det går att få kontakt blir samtalen försiktiga, eftersom risken för avlyssning är stor.

Advokaterna anser att fördömandena från Advokatsamfundet och de internationella advokatorganisationerna är viktiga markeringar.

– Det är en tydlig signal till regimen att omvärlden känner till övergreppen och illegala gripandet av våra kollegor. Att omvärlden har ögonen på regimen, säger Golko Khosravi.

Och Mona Haghgou Strindberg håller med.

– I ett demokratiskt land är det viktigt att stå upp för de mänskliga rättigheterna och skyddet av de rättsstatliga principerna även i vår omvärld. Civilsamhällets och de icke-statliga organisationernas roll ska aldrig underskattas, säger hon.

Ulrika Öster